Наші не пасуть задніх: Українські вчені знайшли рослину, яка рятує від раку шкіри (відео)

Для завершення роботи над ліками вченим потрібно розшифрувати весь геном рослини, а на це поки не вистачає коштів і обладнання.

Ілюстрація. Фото: ЗМІУкраїнські вчені знаходяться на порозі грандіозних відкриттів - ліків від раку шкіри і пшениці, якій не страшні ні мороз, ні посуха. Речовини і гени для досліджень цих явищ дало одну рослину, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Це луговик антарктичний, який вільно почувають себе на Південному полюсі. Кілька зразків луговика привезли до Києва полярники, і тепер в Інституті молекулярної біології вирощують свій луговик, який не замерзає при температурі -40С в вакуумі. Найближчим часом учені хочуть пересадити гени цієї рослини звичайним злаковим, зокрема, пшениці. "Коли вирощуються озимі, вони вирощуються в різних умовах. Іноді, буває, що не випадає сніг. Якщо навіть вдасться прямі гібриди отримати, то вони вже будуть набагато більш стійкі і зможуть виживати в наших умовах, при будь-яких перепадах", - пояснює Оксана Пороннік.

Опромінення луговика ультрафіолетом дало ще більш цікаві результати - рослина виявилося напрочуд стійкою до кількох тижнів впливу великим дозами. Вчені були здивовані, а керівник досліджень Віктор Кунах оцінює це відкриття ще вище, ніж стійкість луговика до холодів. Генетик вважає, що рослині якимось чином вдається не тільки відображати сонячні промені, але і нівелювати шкоду, яку вони завдали. Фактично, воно лікує саме себе, тому залишається виділити захисні речовини - і це будуть готові препарати проти меланоми.

Щорічно рак шкіри виявляють у 4 тисяч українців, а смертність від нього сягає 90%. "Чому ультрафіолет нас зацікавив? Тому що ці речовини можуть бути використані, і це вже показано, як протимеланомне природне з'єднання. У лабораторних умовах ми перевірили це на клітинах людини. І дійсно, ефект є. Далі завдання - виділити ці речовини, запатентовати і на їх основі щось робити ", - пояснив Кунах. Для завершення роботи вченим потрібно розшифрувати весь геном луговика, а на це поки не вистачає коштів і обладнання. Незважаючи на це, вчені сповнені ентузіазму і сподіваються, що ці проблеми можна буде вирішити, враховуючи масштабні наслідки, які принесе успішне завершення проекту.


Опублікував: Інна Мартинчук

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...