Настав День бабака: Головні прикмети свята, і що тваринка вже нам напрогнозувала

З'ясовуємо, як довго триватиме зима, перевіряючи культового гризуна в якості прогнозиста.

У суботу, 2 лютого, по всьому світу відзначається День бабака. Вважається, що саме сьогодні бабак прокидається від зимової сплячки і виходить зі своєї нори, зазначають Патріоти України. Якщо день видався ясним і сонячним і бабак побачить свою тінь, він злякається і знову сховається в свою нірку. І все - в такому випадку зима ще триватиме довгих шість тижнів.

Якщо ж день виявиться похмурим, бабак сміливо прогуляється навколо. Ця його прогулянка означає, що скоро і ми будемо святкувати справжню весну, вона вже не за горами.

Відзначимо, що коріння свята сягають далеко в минуле. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака: розбуджений від сплячки їжак таким же чином прогнозував погоду на весну. У Німеччині трохи пізніше цю роль виконував борсук. Але в США менше їжаків і борсуків, тому роль "метеоролога" відвели бабаку.

У 1993 році з'явився однойменний американський фільм, який швидко став популярним, дійшовши і до України і ще більше закріпив у нас позиції цікавого і веселого Дня бабака.

Згідно прикметам, наш, український, бабак прокидався від зимової сплячки на День Євдокії, 14 березня. Він виходив з нори, тричі свистів і знову впадав в сплячку - до Благовіщення.

Цікаво, що символічне пробудження бабака майже збігається з християнським святом Стрітення Господнього, який символізує зустріч зими з весною: хто з них виявиться сильнішим, той і буде правити світом в найближчі тижні. Раніше Стрітення зазначалося 2 лютого по Григоріанським календарем або 15-го - за Юліанським.

Найвідоміші в Україні бабаки - "метеорологи" - слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В. Каразіна) і галицький Мишко (з 2009 р живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). У 2012 році Тимко пішов на "пенсію" за віком і його змінив Тимко II, галицького Мишка в 2016 році замінила Бабачиха Маруся.

І ось, вже стало відомо, що харківський байбак Тимко ІІІ спрогнозував заморозки в березні. Степовий бабак Тимко IІI, якого традиційно 2 лютого розбудили в селищі Гайдари в Харківській області, прокинувся від зимової сплячки і не побачив своєї тіні, оскільки сьогодні була хмарна погода.

Тимка ІІІ розбудила та витягнула з будиночку його доглядачка Надія Токарська. "Весна наступить. Але, на жаль, у березні нас ще очікують заморозки. Тепла та сонячна погода нас чекає у квітні", - сказала Токарська.


У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...