Національний рекорд заради благородної мети: 900 кілометрів по воді з Києва до Одеси із бюджетом у 430 гривень

Ентузіаст понад 900 кілометрів веслуватиме, стоячи на сап-дошці. Антон Бондаренко вже вирушив із Києва.

Початок експедиції на САП-дошці з Києва до Одеси. 14 серпня 2018, Київ

Якщо задумане станеться, це стане національним рекордом. Але прагнення мандрівника не лише перевірити власні сили, а й виконати соціальну місію. Антон хоче зібрати близько 40 тисяч гривень для хворої літньої жінки і, водночас, помістити бюджет подорожі у мінімум, на який змушені виживати самотні люди на пенсії.

Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом, котрий підготувала журналіст «Радіо Свобода» Ольга Комарова.

На місці старту зібралося багато телекамер. Журналісти ставлять чимало запитань Антонові, намагаючись отримати цікаві та емоційні відповіді. Друзі та колеги мандрівника роздають прес-релізи. Сам же Антон Бондаренко в інтерв'ю та у перервах просить журналістів розповісти всім про родину, яка опинилася у скруті.

«Спільно із Червоним Хрестом ми обрали родину. Світлана Щербань – це жінка, якій 82 роки. Все життя вона пропрацювала бібліотекарем. Познайомившись із нею, я дізнався про біду, яка є в тій родині: спадкова хвороба, пов’язана із опорно-руховою і серцево-судинною системою. Для того, аби жити, їм необхідний апарат Таршинова, який коштує 38 500 гривень. Саме таку суму ми збираємо», – розповідає автор проекту.

Що бере із собою

На сап-дошці Антон Бондаренко веслує лише півроку, пропливав максимум 60 кілометрів, тож зізнається, що для нього це є, певного роду, експеримент над собою. Раніше він уже наважувався на відчайдушні експедиції: на квадроциклі та на велосипеді. По воді так далеко мандруватиме вперше і зробить це самотужки.

Сап-дошка – це новий вид водного спорту, коли людина веслує стоячи.

«Якщо ви спробуєте, то зрозумієте, чому я обрав цю дошку. Це неймовірні відчуття, наче ти ходиш по воді», – зізнається Антон.

Із речей із собою бере мінімум, багаж важить не більше 20 кілограмів. У спеціальні гермомішки складає намет, особисті речі, знаряддя для рибалки, аптечку, панель із сонячними батареями для заряджання техніки, горілку для готування, трохи посуду, їжі та воду.

Із грошей – 430 гривень. Це весь бюджет його подорожі.

«Чому ця сума? Це найменша допомога, яку виплачують у нашій державі. Тому я вирішив, що спробую вижити на ці гроші 3-4 тижні, скільки буде тривати подорож. Звісно, цих коштів буде недостатньо, тож буду використовувати навички виживання в умовах дикої природи», – каже Антон.

Витрачати планує на продукти у селах, що трапляться на шляху.


Національний рекорд

За пересуванням Антона Бондаренка будуть стежити у Національному реєстрі рекордів України. Якщо він завершить свою подорож, то отримає свідоцтво про встановлення рекорду.

«В нас єдина вимога – безперервний файл із безперервним треком. У нього буде маячок, який буде в онлайні передавати його місце перебування. На фініші ми зрозуміємо середню швидкість пересування, точки відпочинку», – зауважує експерт Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін.

Щодо проходження водосховищ і дамб, то в Національному реєстрі рекордів пропонують експедитору торкатися однієї сторони дамби, переходити пішки і торкатися іншої, аби сплав можна було вважати безперервним.

В Україні ще не було подібних рекордів, пов’язаних із сап-дошками.

Про фінал

Аби потрапити до Одеси, з Херсона Антонові треба буде плисти Чорним морем. Досі він такого досвіду ще не мав. Випробовував сап-дошку лише на Азовському морі.

Подорож, за розрахунками Антона Бондаренка, має зайняти близько трьох-чотирьох тижнів

Найважче для подорожі на сап-дошці – це зустрічний вітер та погодні умови, вважає Антон Бондаренко, а як воно буде в реальності, розповість уже на фініші.

Вважає, що на його шляху зустрінуться добрі люди, принаймні сподівається на це. В окремому пакетику серед речей – іконка Миколи Чудотворця.

Свої пригоди, роздуми та досягнення Антон Бондаренко планує розміщувати в соціальних мережах і вже почав це робити з перших хвилин своєї мандрівки.

"Йому було прикро через позицію доньки": Ані Лорак відмовилася співати патріотичні пісні на слова свого батька

четвер, 18 квітень 2024, 20:32

«Певно, не дозволили продюсери», – здогадується пані Валентина. Мирослав дуже любив свою доньку Кароліну, говорить його колега. Валентина Макогон розповіла, що до 2014 року Кароліна спілкувалася з батьком, навіть допомагала йому фінансово. «Як їхні сто...

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...