Науковці заявили, що вживання солодких безалкогольних напоїв збільшує ризик захворювання на рак. Зокрема, мова йде про види недуги, пов'язані з ожирінням. Це спостерігалось навіть у тих людей, які не страждали від надлишкової ваги. Про це вчені написали у журналі Public Health Nutrition, повідомляють Патріоти України.
Дослідження проводили вчені з Університету Мельбурна і Онкологічного консиліуму штату Вікторія, що в Австралії. В експерименті взяли участь понад 35 тисяч людей.
За словами науковців, у 3283 людей, які регулярно вживали солодкі безалкогольні напої, виявили 11 видів пухлин. Зокрема, діагностували рак нирки, стравоходу, молочної та підшлункової залоз, шлунка, печінки, простати, яєчника, жовчного міхура, ендометрію і колоректальний раку. При цьому багато людей не скаржились на надлишкову вагу.
"Навіть у людей, які не мали надмірної ваги, зберігався підвищений ризик розвитку раку, якщо вони регулярно вживали солодкі напої", -зазначив лікар-науковець Елісон Ходж.
Дослідження також підтвердило, що підвищена схильність до раку була виявлена тільки у тих людей, які споживали напої з натуральними підсолоджувачами, а не штучними. Тому вчені припустили, що саме цукор сприяв розвитку пухлин. Однак глюкоза живила не тільки онкоклітини, але й здорові.
Як відомо, за останнє десятиліття було проведено низку досліджень, спрямованих на підтвердження впливу цукру на онкозахворювання. Проте жоден із вчених не зміг достеменно пояснити ці властивості солодкого. Попри це науковці в один голос заявляють, що людям варто зменшити кількість солодкого, яке людина споживає упродовж дня.
"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...