"Не наша проблема": Портников пояснив, чому Нідерланди не зможуть зірвати асоціацію Україна-ЄС

Влада Нідерландів сама себе загнала у глухий кут, вихід із якого знайти буде непросто, переконаний публіцист.

Ілюстрація: ЖЖ

Влада Нідерландів, відмовляючись ратифікувати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, заганяє сама себе в глухий кут. І саме Амстердам, а не Київ, повинен шукати вихід із нього. Таку думку висловив журналіст Віталій Портников у блозі для сайту Espreso.tv, повідомляють Патріоти України.

«Президент Петро Порошенко збирається до Брюсселя для того, щоб обговорити ситуацію, що може скластися в разі відмови Нідерландів ратифікувати угоду про асоціацію. Українські чиновники і політики засуджують нідерландського премєр-міністра Марка Рютте, який заявив, що його країна, найімовірніше, не ратифікує цей документ. Але чи повинні ми взагалі докладати зусиль для вирішення проблеми, яка не є нашою? Яка, по суті - європейська, а, перш за все, - голландська проблема», - пише журналіст.

Портников нагадав, що зараз угода про асоціацію і так діє у повному обсязі, але в так званому тимчасовому режимі. Дія тимчасового режиму завершується після процедури ратифікації - тоді угода починає діяти в постійному режимі.

Як наголосив публіцист, щоб скасувати тимчасовий режим угоди про асоціацію, необхідне одноголосне рішення всіх урядів Євросоюзу, які його вже схвалили. Тобто тимчасовий режим може діяти вічно.

У» голландському референдумі не було жодного сенсу. І в тому, що він взагалі відбувся, винна політична еліта цієї країни... І саме вона повинна знайти вихід із глухого кута, в який вона сама себе загнала. Вона, не ми», - зазначив він.

Як пояснив журналіст, у влади Нідерландів є три варіанти виходу з цієї ситуації. «Нідерланди можуть відмовитися і від ратифікації і від підтримки документа в Раді ЄС - і тоді угода буде діяти в тимчасовому режимі до того моменту, поки в цій країні не з’являться відповідальні політики, які здатні будуть пояснити виборцям їхню помилку, - це перший обман голландців», - зазначив він.

«Нідерланди можуть відмовитися від ратифікації, але підтримати документ у Раді ЄС - тоді угода набуде чинності, а Нідерланди виторгують для себе безглузді доповнення та застереження в окремому тексті, який заспокоїть електорат, - це другий обман голландців.

Нідерланди можуть ратифікувати угоду всупереч рішенню учасників горезвісного референдуму - це третій обман голландців. Більше Нідерланди нічого не можуть зробити. Будь-яке рішення уряду цієї країни буде сприятливим для нас і несприятливим для тих, хто намагався перешкодити європейській інтеграції України», - заявив Портников.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...