Не тільки ПДР: Стало відомо, за що найчастіше штрафують українців (інфографіка)

Позитив все ж є: кількість порушників з кожним роком зменшується.

Стало відомо, за що найчастіше штрафують українців. Фото: Автоцентр.

Найчастіше українців штрафують за порушення правил дорожнього руху, а також громадського порядку. При цьому кількість порушників з кожним роком стає менше. Про це говорять дані Держслужби статистики, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Так, якщо в 2010 році стягненню піддалися майже 8,4 млн осіб, або приблизно кожен шостий, то в 2015-му - менше 2 млн, або кожен 20-й (докладніше - див. інфографіку). А максимум покарань припадає на докризовий 2008 рік, тоді вдарили по кишені понад 9,3 млн порушників Адмінкодексу.

Аналіз статданих показує, що головними постачальниками штрафних грошей в казну в усі часи були автомобілісти: їх близько половини серед порушників. Причому цей відсоток постійний у всі роки, хоча в цифрах в 2010-му було накладено більше 5 млн штрафів за порушення ПДР, в 2014-му - 1 млн штрафів. За 2015 рік даних поки немає, але експерти кажуть, що картина навряд чи змінилася. Слідом за автомобілістами йдуть хулігани (21% або кожен п'ятий), в основному це дрібні порушення - бійки, сімейні скандали, розпивання спиртного і куріння в невстановлених місцях.

На третьому місці - так звані порушники правил управління (18%): найчисленніші серед них - це підприємці, які не виконали приписів пожежних, і особи, що перебувають під адміннадзором (нещодавно звільнилися з ув'язнення). Також до п'ятірки входять нечесні торговці і бізнесмени (обвіс на ринку і т. п.) - 6%, і нищівники природи і культури - 3%. У сумі топ-п'ятірка дає 94% адмінпорушень.

Адвокат Тетяна Монтян упевнена, що порушень стало менше через корупцію, яка посилилася після 2012 року.

"Розцвіло дрібне хабарництво, люди стали відкуповуватися на місці. Це природно в період реорганізації інститутів влади, коли ослаб контроль над виконавцями. Плюс загальне падіння рівня доходів, через що дати хабар у розмірі половини штрафу стало ще більш вигідно і перевіряючому, і порушнику", - зазначила Монтян.

У свою чергу правозахисник Едуард Багіров назвав три причини зниження зафіксованих адмінпорушень.

"Перша - скасування в 2014 році плану щодо штрафів, як докази хорошої роботи перевіряючого, друга - люди через бідність стали акуратніше їздити, краще платити податки і здавати фінзвіти і т. п. Третя причина - за реорганізації МВС старі співробітники відмовлялися реєструвати заяви і штрафувати порушників порядку (наприклад, тих, що палять на вулицях). Але в 2016-му порушень виявиться більше", - повідомив Багіров

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...