Не за горами новорічні свята: Як без шкоди наїстися та напитися за святковим столом, - лайфхак

5 простих порад дієтолога допоможуть отримати максимальне задоволення від святкування не тільки Новорічного, а й будь-якого свята.

Щоб цей процес приніс максимальне задоволення і не спричинив тілесних негараздів, є п’ять простих порад, повідомляють Патріоти України.

1. НЕ СМАЖТЕ.

Смажена їжа (котлети, відбивні, пончики і тп) провокує запалення органів травлення, викликає неприємні відчуття в животі. А ще — засмічує організм шкідливими жирами та надмірними калоріями, які уподібнюють обличчя та фігуру до героїв мультфільмів — Гомера Сімпсона, а настрій — до Злюк-бобрів.

ЩО НАТОМІСТЬ: варені, парові та запечені страви. Смаку додадуть кисло-солодкі фруктово-ягідні та овочеві соуси.

Якщо ж без смаженого ніяк — використовуйте оливкову олію, а потім промокніть жир паперовим рушником.

В ТЕМУ: Рецепт журавлинового соусу.

Ягоди журавлини збийте в блендері, вилийте в каструльку, додайте базилік та розмарин, трошки солі та цукру (на кінчику ножа), доведіть до кипіння, охолодіть та налийте в соусник. Смак можна "відтінити" чилі.

2. НЕ ЦУКРУЙТЕ

(життя вже само по собі солодке!)

Цукор, особливо змішаний із білками та жирами є "харчовою бомбою", яка "вибухає" бродінням у кишечнику, здуттям живота та посиленим газоутворенням і перетворює нас на сором’язливо стріляючу газами, надуту кульку. Надмір цукру робить людей млявими та сонними, а у поєднанні з газоутворенням — ще й потенційно небезпечними для оточуючих.

І найприкріше те, що практично весь цукор перетворюється в організмі в жир.

ЩО НАТОМІСТЬ: солодощі на ягодах, фруктах, підсолоджені медом (штруделі, домашні желе, муси, желейні цукерки та пастила, морси із кисло-солодких ягід та фруктів).

В ТЕМУ: Рецепт новорічних цукерок. Пропустити через м’ясорубку горіхи, розмочену курагу, лимон, додати декілька чайних ложок меду та 1 неповну кавову ложечку тертого імбиру. Зформувати пірамідки, занурити в розплавлений шоколад, прикрасити журавлиною або горішком.

В ТЕМУ: Рецепт освіжаючого напою. Окропом залити ягоди малини, нарізану грушу, додати пару стеблин м’яти та 1-2 тоненькі кружальця імбиру, дати настоятися та перелити у вишуканий прозорий глечик.

3. ДОДАЙТЕ ОВОЧІВ

(різноманітних, не лише картоплі)

Овочі — це клітковина, яка наповнює шлунок і зменшує відчуття голоду. Низька калорійність, висока вітамінність робить овочі паличками-виручалочками застіль: поглинають шкідливі речовини, жир та калорії і допомагають печінці справлятися із понаднормовим надходженням їжі та алкоголю.

Не забувайте і про цілющі рослини, вони мають протизапальну дію (імбир, куркума), покращують травлення (м’ята, базилік), зменшують здуття живота (м’ята, кумин, фенхель), полегшують засвоєння м’ясних страв (попереднє замочування м’яса у кислих фруктово-ягідних соках), і взагалі мають омолоджуючі властивості.

ЩО НАТОМІСТЬ: як не крутіть, альтернативи немає. Овочі незамінні.

В ТЕМУ: Рецепт різнокольорового овочевого гратена. Варену в "мундирі", порізану картоплину, ледь приварені суцвіття цвітної капусти та броколі покладіть на дно скляної або керамічної форми, залийте сумішшю із вершків, яйця, солі та порошка куркуми. Посипте сухарями та відправте у духовку запікатися до ледь золотистого кольору. Посипте подрібненою зеленню.

4. КОНТРОЛЮЙТЕ ПОРЦІЇ

(це краще, ніж вони вас!)

Хоч це і непросто реалізувати, коли стіл ломиться від наїдків, але все ж, десь там, на околицях пам’яті, закріпіть зображення ваших двох складених кулаків. Саме таким є об’єм вашого шлунку і кожен "понаднормовий" кулак, напханий до нього, зменшує його спроможність перетравлювати їжу.

ЩО НАТОМІСТЬ: їх є декілька і це обнадіює.

Перед тим, як сісти за стіл, випийте склянку води, або морсу, або чаю — це притлумить інстинкт об’їдання. Частіше вставайте з-за столу, стійте та спілкуйтеся, співайте або ж рухайтеся (а хоча б танцюйте!).

Такі творчі "паузи" не лише збагачують емоційно, але й запобігають відрижці, печії та іншим побічним наслідкам переїдання.

5. "СЕРВІРУЙТЕ" СВЯТКУВАННЯ

(і своє життя також!)

Кладіть на стіл всього і трошки, проте — у красивому посуді. Навіть якщо і виникне спокуса навалити собі в тарілку олів’є, згадайте просте правило — ложка салату і є вашою порцією.

ЩО НАТОМІСТЬ: серветки, свічечки, соснові гілочки, музика, мають відволікати вас від спокуси без перерви напихатися.

В ТЕМУ: хе-хе....1-го січня можете виявити крайню оригінальність — піти на стадіон та здійснити символічний 16-кілометровий забіг. Або гарно виспатись, щоб потім весь рік згадувати.

Але, в будь-якому разі, насолоджуйтеся чарівними миттєвостями святкування Нового року та Новорічними святами, спілкуванням, емоціями та запам’ятайте назавжди ці неповторні моменти.

Побажайте собі в Новому році бути націленим на здоров’я, фізичну активність та цінувати всі присмаки життя, бо воно прекрасне!


Джерело: УП.Життя

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...