Не забути подвиг: Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті та примирення

Відтепер символом пам'яті є червоний мак.

Ілюстрація: ЖЖВ Україні сьогодні відзначається День пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни 1939-1945 років. Дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року. Саме цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом. повідомляють Патріоти України.

Слід зазначити, що для України це відносно нове свято. Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті і примирення на честь всіх жертв Другої світової війни лише у 2015 році.

При цьому було прийнято рішення відтепер відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого за радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін "Велика Вітчизняна Війна" використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Закон визначив, що шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, український визвольний рух та жертв нацизму є священним обов'язком держави і громадян України.

Водночас під час вшанування пам'яті полеглих у роки Другої світової війни, за словами голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, скасовується використання радянської символіки. Відтепер символом пам'яті є червоний мак.

Зазначимо, США і більшість країн Європейського Союзу відзначають День Перемоги в Другій світовій війні саме 8 травня. Офіційна назва свята - "День перемоги в Європі" (Victory in Europe Day). Крім того, з 2005 року у ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

Опитування показало, як змінилося ставлення чехів до біженців із України

вівторок, 16 квітень 2024, 18:58

Більше половини громадян Чехії вважають, що прийняли більше біженців з України, ніж їхня країна здатна була прийняти. При цьому, порівняно з минулим роком, більше чехів стали вважати, що українці краще інтегруються в чеське суспільство, передають Патрі...

Будуть масові перевірки: У Міноборони попередили, чого чекати ухилянтам

вівторок, 16 квітень 2024, 18:30

Запізніле прийняття закону про мобілізацію привело до того, що ухилянти почуваються «наче риба у воді», і намагаються за будь-якої можливості уникнути призову, передають Патріоти України. Але ситуація повинна змінитися дуже скоро, заявив заступник міні...