Небезпека поруч: У WSJ пояснили сенс українського блокування ВКонтакте та Одноклассников

Експерти з кібербезпеки пояснили, як Москва може використовувати ВКонтакте та Одноклассники в кібервійні.

Фото: deadlock.org.uaВКонтакте та Одноклассники були популярні в Україні, як і в інших пострадянських країнах. У Києві своє рішення пояснили тим, що ці сайти служать російській пропаганді, передають Патріоти України з посиланням на Wall Street Journal.

Експерти з кібербезпеки зі свого боку, додають, що соцмережі несуть ще більшу небезпеку, ставши стартовими майданчиками для хакерських атак.

За словами фахівців, соціальні мережі дозволяють хакерам збирати особисті дані про людей, яких збираються атакувати, а також як платформу для розміщення шкідливих програм.

"В Україні подібні атаки могли мати смертельний характер", - йдеться у статті.

Після того, як на сході України почалася війна, американська компанія з кібербезпеки CrowdStrike виявила, що російські хакери, пов'язані з групою APT 28, поширили через ВКонтакте вірус для програми для Android. Шкідлива програма проникла у програмне забезпечення для українських артилеристів, яке розробив Ярослав Шерстюк.

Програма дозволяла розрахувати дані для наведення українських гаубиць. Однак російський вірус дозволив зламати програму й визначати місце розташування української артилерії, щоб потім російські сили могли завдати удар по них. Видання пише, що минулого року російські хакери намагалися навіть вивести з ладу електропідстанцію в Києві.

Інша кібершпигунська група з Росії Sandworm влаштувала атаку на електромережу в Західній Україні. Про це виданню розповів аналітик компанії FireEye Джон Халтквіст.

"Випадки в Україні дають можливість отримати інформацію про супротивника до того, як він влаштує нові атаки на Заході", - зазначив американський експерт. За його словами, шкідливий код Sandworm, який виявили в Україні, був помічений і в елетроенергетичній мережі США.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...