Недооцінили масштаб: Учені зробили шокуючу заяву про цивілізацію майя

Більшість вчених традиційно вважала, що чисельність населення держави майя становила близько п'яти мільйонів, але це не так.

Передбачувані поселення майя. Фото: Wild Blue Media  2/2

Учені знайшли в джунглях Центральної Америки руїни понад 60 тисяч будівель цивілізації майя. Поселення представників стародавнього народу проходили на півночі Гватемали, повідомляють Патріоти України.

Відкриттю посприяла революційна технологія оптичного локатора (LiDAR), яка дозволяє в цифровому форматі прибрати крони дерев з аерознімків ландшафту. Завдяки цьому вченим вдалося виявити руїни будинків, палаців, доріг, терас і складних систем іригації.

"На зображеннях видно, що весь цей регіон був системою розселення, масштаби та щільність населення якої сильно недооцінювали", - заявив американський археолог Томас Гаррісон, який курує групу учасників проекту, що займається дослідженням і збереженням спадщини майя.

Усього на сьогодні вчені обстежили 2,1 тисячі квадратних кілометрів на території біосферного заповідника Maya Biosphere Reserve у Гватемалі.

"Більшість людей завжди вважала, що чисельність населення майя становила близько п'яти мільйонів. З новими даними тепер можна небезпідставно вважати, що там жили від 10 до 15 мільйонів чоловік, причому багато - у низинних і болотистих районах, які раніше деякі з нас вважали непридатними для життя", - також додав археолог із Тулейнського університету (Луїзіана, США) Франциско Естрада-Беллі.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...