Ніяких розписок - тільки свідки. Ризики - шалені: Юрист розповів про те, як допомогатиме новий та прогресивний закон про секс насильникам та шантажистам

Заміна у статтях КК ознаки "фізичне насильство" на "відсутність добровільної згоди" є доволі прогресивним кроком в галузі захисту прав людини, але існують деякі нюанси.

Жертвам не завжди легко буде довести провину насильника? Ілюстрація: соцмережі.

"Цікаві дискусії розгорнулися у зв'язку із новими змінами до КК щодо сексуального насильства. Я би бачив у змінах два рівні їхнього ефекту: юридичний та соціальний (в т.ч. превентивний)", - пише Борис Малишев на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Згідно юридичного аспекту варто сказати, що розписки та інші хитромудрі папірці слабко врятують суб'єкта, який ними намагається перестрахуватися, і навіть, можливо, погіршать його правову позицію у потенційному кримінальному провадженні.

Загалом, заміна у статтях КК ознаки "фізичне насильство" на "відсутність добровільної згоди" є доволі прогресивним кроком в галузі захисту прав людини. Проте на практиці, якщо відсутність згоди не буде підтверджуватися свідками, відеодоказами та/або слідами фізичного опору, – довести справу до обвинувального вироку суду буде неймовірно складно.

Але як раз не складно буде вимагати гроші за неподання не обгрунтованої нічим заяви про злочин або за затягування /закриття справи. Корупційні ризики – шалені.

Видається, що суто юридично нові редакції статей КК на практиці не сильно підвищать кількість засуджених за сексуальне насильство. А ось про позитивні соціальні наслідки нових статей КК говорять мало... А вони є, і набагато впливовіші за юридичні".

"Вбивця" Google виходить 9 травня: Що відомо про нову пошукову систему

понеділок, 6 травень 2024, 5:58

У міру загострення "війни штучного інтелекту" між Google Gemini і Microsoft ChatGPT з'явилися чутки про те, що 9 травня 2024 року з'явиться нова пропозиція для веб-пошуку, яка функціонує на основі ChatGPT. Це також може стати викликом для домінуючого п...

Запобігне важким імунним реакціям навіть краще наявній медичній практиці: Науковці створили універсальну групу крові, що розв'яже проблеми пошуку правильних донорів

понеділок, 6 травень 2024, 5:00

Переливання відповідної групи крові часто стає серйозним каменем спотикання через її наявність і терміновість. Але вчені стверджують, що знайшли бактерії, які залишать цю проблему в минулому. . Під час нещодавнього дослідження групи фахівців з Техн...