Облаштував собі "бізнес": Під Черніговом кіберполіція "накрила" розповсюджувача вірусу Petya

За допомогою вірусу компанії ухилялися від сплати штрафів і приховували злочинну діяльність.

Фото: ФБ

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області викрили розповсюджувача вірусу Petya. Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Чернігівській області, передають Патріоти України.

"51-річний житель Дніпропетровської області на файлових обмінниках і на соціальних каналах мережі інтернет виклав відео з докладним описом того, яким чином можна запустити вірус "Petya.A" на комп'ютерах. У коментарях до відео чоловік розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку він завантажив сам вірус і поширив його користувачам мережі інтернет", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що за місцем проживання підозрюваного працівники кіберполіції провели санкціонований обшук, в результаті якого вилучили комп'ютерну техніку, за допомогою якої поширювався Petyа.A.

Крім того, працівники чернігівської кіберполіції виявили файли з шкідливим програмним забезпеченням, яке, за висновком експертів, є вірусом Petya.А.

"Чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулася в червні 2017 року, він завантажив вірус в свій акаунт на файлообмінному сервері, а посилання на файл завантажив в свій блог (залишаючи коментарі під безкоштовним відео). Оперативники кіберполіції встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп'ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом "Petya.A", - відзначають в поліції.

Також було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі даний вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі.

В даний час триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин). Вирішується питання про оголошення чоловікові підозри. Вилучеу техніку направлено для проведення всіх необхідних експертиз.

Готуйтеся до удару! Перший етап підвищення тарифу на електроенергію можуть провести вже у 2024 році - всього їх буде декілька

середа, 8 травень 2024, 14:50

Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вже у 2024 році. Причина – дорожнеча відновлення об'єктів електроенергетики, для чого, за словами самих енергетиків, потрібен великий фінансовий ресурс. Загалом підвищення тарифу може пройти у кілька е...

Друг намагався врятувати, але марно: В Одесі чоловік зарізав 16-річного підлітка (фото, відео)

середа, 8 травень 2024, 13:52

В Одесі правоохоронці затримала чоловіка, якого підозрюють у вбивстві 16-річного школяра. Про це повідомили в ГУНП Одеської області, передають Патріоти України. Зазначається, що ввечері 6 квітня двоє підлітків йшли додому, коли незнайомі чоловіки попро...