Одна з найшанованіших ікон в Україні: Патріарх Філарет з нагоди великого свята очолив Божественну літургію у Володимирському соборі (відео)

Архієреї та віряни молилися перед чудотворним списком “Скоропослушниці”. Його намалювали та передали ченці зі Святої гори.

Афонська ікона Божої Матері Скоропослушниця. Фото:скріншотПравославні відзначають День вшанування афонської ікони Божої Матері Скоропослушниця. З цієї нагоди Божественну літургію в Володимирському соборі очолив Патріарх Філарет. Про це пишуть fakty.ictv, передають Патріоти України.

Архієреї та віряни молилися перед чудотворним списком “Скоропослушниці”. Його намалювали та передали ченці зі Святої гори за сприяння мецената Андрія Мацоли. І неспроста – Україна має вже тисячолітні духовні зв’язки з Афоном.

"Якщо говорити про тисячолітній зв’язок чернецтва українського з афонським, то треба брати преподобного Антонія Великого, який був першим від Русі на Афоні," – коментує Патріарх Філарет.

Список ікони меценат Андрій Мацола передав до Володимирського собору 5 років тому. А от сам образ з’явився ще у Х столітті. За легендою, назву іконі дала сама Богоматір, обіцяючи швидку милість усім, хто звертається до неї.

До ікони Скоропослушниця віряни також молилися за мир в Україні.

Назад не повернуться? Українці активно отримують громадянство Чехії

вівторок, 7 травень 2024, 14:30

Щорічно близько 5000 іноземців отримують чеське громадянство. Більшість із них - українці (майже 50%) та словаки. Про це пише видання mukachevo.net, передають Патріоти України. Як пише видання, активно змінюють паспорти також росіяни, інтерес яких до ч...

У Тернополі чоловік у військовій формі побив у супермаркеті місцевого жителя, розгорівся скандал

вівторок, 7 травень 2024, 14:22

У тернопільському супермаркеті чоловік у військовій формі побив місцевого жителя Ореста Паньківа. Зі слів потерпілого, чоловік з товаришем представилися працівниками ТЦ. Про це пише "Суспільне", передають Патріоти України. Тернополянину Оресту Паньківу...