Окупанти винесуть все? У Криму розкопали могильник зі скіфським золотом (фото)

У Севастополі в окупованому Криму в зоні запланованого будівництва траси "Таврида" археологи виявили древній могильник. Поховання належить до пізньоскіфської доби, II-IV століть нашої ери. Некрополь повністю зберігся і не був розграбований, повідомляють Патріоти України.

Археологи виявили понад 1300 різних артефактів. Серед них мечі, кинджали, амфори, гуртки, глечики, намиста, сережки, кільця. Вчені знайшли перстень з вирізаною вставкою-печаткою з сердоліку і золоту підвіску.

Схожі речі були знайдені в некрополі Херсонеса. Поки у вчених немає однозначної думки про те, хто похований в некрополі. Знайдені предмети і способи поховання вказують на різні культурні впливи - скіфське, готське, грецьке, сарматське.

"Історія пізніх скіфів цікава не тільки сама по собі, а й тим, що вона показує, як антична культура впливала на варварів і як вони впливали на неї. Як хвилі міграцій накочувалися одна за одною, перемішуючи і химерно переплітаючи місцеві народи. Не всі деталі цих процесів ще зрозумілі, і пролити на них світло можуть тільки масштабні і детальні розкопки" - повідомив керівник експедиції, доктор історичних наук Сергій Внуков.

У могильнику в Криму археологи знайшли велику кількість дорогоцінних артефактів

Усього в могильнику розкопали 200 могил, у яких виявили 300 поховань.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...