Оце так! У "давньоєгипетському зіллі" знайдено потужний препарат для боротьби з раком

Він здатен значно знизити дози протипухлинних препаратів, які приймають пацієнти при хіміотерапії, без втрати їхньої ефективності.

Ілюстрація: youtube.com

Російські молекулярні біологи виявили речовину, здатну "відключати" білки, що заважають хіміотерапії вбивати ракові клітини, і успішно перевірили його роботу на культурах раку прямої кишки, повідомляють Патріоти України.

Молекулярні біологи кілька років шукають препарати, які б підвищували ефективність роботи хіміотерапії, блокуючи дію особливих ферментів, які захищають білки ракових клітин від подальших ушкоджень.

У нормальних клітинах ці молекули, так звані шаперони або білки теплового шоку, допомагають їм захищатися від різних несприятливих факторів середовища.

Коли ті ж самі клітини перетворюються в родоначальників пухлин, шаперони починають захищати їх від дії хіміотерапії і радіації, за допомогою яких медики намагаються знищити рак. Оскільки рівень активності подібних захисних білків в ракових клітинах значно вищий, ніж в їхніх "нормальних" сусідів, їхнє знищення стає нетривіальним завданням.

Вчені намагаються створити речовини, які блокують синтез шаперонів або руйнують їхні молекули всередині ракових клітин. Проблема полягає в тому, що всі існуючі з'єднання такого роду небезпечні не тільки для раку, але і для всіх інших клітин, що не дозволяє застосовувати їх для придушення "невразливості" пухлин.

Пізніше вчені змогли вивести з природного стероїду CL-158 речовину CL-43, яка пригнічує роботу шаперонів. Його роботу вони перевірили на культурах клітин раку прямої кишки, яких вони намагалися знищити за допомогою популярних протиракових ліків, таких як доксирубіцин. Додавання невеликих кількостей CL-43 в живильне середовище підвищило ККД хіміотерапії в 1,5-2 рази і прискорило загибель ракових клітин.

Цей препарат або його більш ефективні версії можуть зробити хіміотерапію менш неприємною і безпечнішою для пацієнтів уже в найближчі роки.

Аналоги CL-43 давно використовуються в медицині для лікування хвороб серця, а стародавні єгиптяни використовували екстракти молочаю і інших рослин, що містять подібні речовини, як детоксиканти і стимулятори кровотоку.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...