Оце так: У Польщі зібралися розкопати скандальну могилу воїнів УПА

Про проведення робіт польська сторона повідомила посла України в Польщі, Об'єднання українців у Польщі, а також запросила їх представників взяти участь в роботах в якості спостерігачів.

Ілюстрація: 24tv.ua

Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі планує провести розкопки на території кладовища в селі Грушовічі поблизу Перемишля, з метою встановлення на території зруйнованого пам'ятника наявності поховання воїнів Української повстанської армії, повідомляють Патріоти України.

"Бюро пошуку та ідентифікації ІНП планує проведення 24-25 травня 2018 року археологічних робіт на комунальному цвинтарі в Грушовічах (Перемішській район Підкарпатського воєводства)", - сказано в повідомленні прес-служби відомства. У той же час відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета заявив, що відповідно до міждержавної угоди польська сторона мала узгодити ці роботи з Україною, однак жодного звернення ще не було.

"Станом на сьогодні жодного звернення щодо початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт до нас не надходило, ми довідалися про це із преси. Вважаю, що поляки мали б узгодити з українською стороною терміни проведення цих робіт і організацію спільної експедиції. З іншого боку, а як можна проводити спільну експедицію, якщо мені заборонений в'їзд до Польщі? Не виключаю, що вони організовують це свідомо, аби я не був присутнім під час робіт", - заявив він. Шеремета також допустив, що нинішня польська влада і польський Інститут національної пам'яті ставлять собі за мету знищити українські місця пам'яті в Польщі, що стосуються УПА.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...