Оце так "удар"! В Україні можуть заборонити... зубні пломби, градусники і лампи

У Міністерстві екології та природних ресурсів України представили на громадське обговорення законопроект про ратифікацію Україною Мінаматської конвенції, яка забороняє використання товарів з ртуттю, повідомляють Патріоти України.

"Зараз документи на ратифікацію знаходяться на внутрішньому урядовому узгодженні. Сподіваємося на підтримку громадськості для того, щоб якомога швидше ратифікувати документ", - пояснив заступник голови Мінекології Микола Кузьо. Чиновники відзначають, що цією ініціативою хочуть знизити ризики для екології країни і здоров'я українців.

У свою чергу директор департаменту екобезпеки Мінекології Сергій Лук'янчук каже, що в разі прийняття законопроекту заборона не буде миттєвою. "Буде розроблений план впровадження Конвенції, і будемо поступово виводити з обігу все те, що потрапляє під заборону, тим більше що ми вже спостерігаємо тенденцію переходу, наприклад, з люмінесцентних ламп (їх виробництво супроводжується викидами ртуті в атмосферу) на діодні. Останні вже виробляють в Україні, вони недорогі і вигідні в експлуатації. А обсяг імпорту люмінесцентних ламп - 10% від загальної кількості. Набагато рідше використовуються і ртутні термометри", - говорить він.

Крім того, вилучати з продажу та у приватних споживачів ртутні прилади не будуть. Варто відзначити, що під вето потраплять також зубні пломби, косметики і цемент, при виробництві яких використовується ртуть. Всього ж Мінаматську конвенцію починаючи з 2013 року підписали близько 130 країн, 94 з них - вже ратифікували її.

Джерело: Сегодня

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...