Оце так: Вчені знайшли зв'язок між розумовою відсталістю і забрудненим повітрям

Вчені з’ясували, що діти із розумовою відсталістю частіше за своїх однолітків проживають у районах із забрудненням повітря Проаналізувавши вибірку з більш ніж 18 тис. британських дітей, що народилися з 2000 по 2002 рік, дослідники прийшли до висновку, що погане середовище може посилити розвиток їх проблем зі здоров’ям, повідомляють Патріоти України.

За даними ВООЗ у 2012 році близько 12 мільйонів смертей на планеті були викликані впливом нездорового навколишнього середовища. Одним з основних факторів ризику для здоров’я, пов’язаних із навколишнім середовищем, вважається забруднення повітря. Основними його джерелами є печі, транспорт, промислові підприємства та лісові пожежі. За даними ВООЗ у 2012 році близько 7 мільйонів осіб померли через забруднення повітря і пов’язаних із ним захворювань.

Вчені під керівництвом Еріка Емерсона з Ланкастерського університету вирішили перевірити, як забруднення повітря в деяких районах Великої Британії пов’язано з появою у дітей розумової відсталості - затримки у розвитку, яка є або вродженою, або розвивається в ранньому віці. Для цього вони скористалися даними, зібраними під час довгострокового проекту Millennium Cohort Study, у рамках якого щорічно оновлюється інформація про життя та здоров’я 18 тисяч 818 дітей, що народилися на території Сполученого Королівства з 2000 по 2002 рік.

Спираючись на дані стандартизованих когнітивних тестів, вчені виділили 647 дітей із розумовою відсталістю. Проаналізувавши дані про навколишнє середовище в районах проживання дітей у різному віці, вони з’ясували, що діти із когнітивними порушеннями на 33 відсотки частіше живуть у районах із підвищеним рівнем вихлопів дизельного палива, на 30 відсотків частіше в районах із високим рівнем оксиду азоту та монооксиду вуглецю і на 17 відсотків частіше в районах із підвищеним вмістом у повітрі оксиду сірки.

Варто зазначити, що використовувати отримані результати для побудови висновку про те, що розумова відсталість розвивається під впливом забруднень навколишнього середовища, не можна. Проте, автори стверджують, що забруднення повітря може негативно вплинути на здоров’я дітей із когнітивними порушеннями: відомо, що люди із розумовою відсталістю рідше спостерігаються у лікарів не дивлячись на підвищений ризик розвитку деяких захворювань, а також живуть у середньому на 16 років менше.

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....