Перетворюють на радіоактивний полігон! Російські окупанти відзначилися цинічними діями на Донбасі

Екологічна ситуація на окупованій частині Донецької області найближчим часом може стати абсолютно неконтрольованою через дії "ДНР". Про це заявив на своїй сторінці у Facebook координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук, повідомляють Патріоти України.

"Групою ІС отримана інформація про зупинку окупаційною адміністрацією сухої консервації шахти "2-біс", яка входила до складу "Микитівського ртутного комбінату" (закритий 1995 року, розташований в місті Горлівка Донецької області). 2012 року на тему впливу переробки ртуті на екосистему регіону за участю американських вчених проводилися дослідження, які показали в районах, прилеглих до комбінату, що вміст парів ртуті становить від 155-300 до 1427-1680 мг/л, що є причиною ртутної інтоксикації жителів цього району, підвищеної захворюваності, дитячої смертності. У ґрунті навколишньої території, відстійнику і попелу рослин виявлені концентрації ртуті, що перевищують фонові в 10-15 разів. Вміст металу в підземних водах в районі комбінату в 20-30 разів перевищує гранично допустиму концентрацію", - написав він.

За словами Тимчука, у жовтні "влада ДНР" звільнила всіх працівників, які обслуговували і експлуатували насосні установки, а станом на початок листопада 2018 року було зупинено відкачування води з гірських виробок шахти "2-біс" і "Нова". Своєю чергою експерти заявили, що затоплення ртутної шахти може призвести до просідання ґрунту під руслом каналу "Сіверський Донець - Донбас" і руйнування водоводу

"Протягом 2016 року бойовики масово вирізали метал на збагачувальній фабриці та інших об'єктах цього підприємства. У квітні 2017 року жителі Горлівки, які проживають в селищі Бессарабка, стали свідками перебування на території комбінату "військових у хімічному захисті з характерними знаками радіаційної небезпеки". До території покинутого "Микитівського ртутного комбінату" з боку селища Ртутний під'їхали кілька КамАЗів з номерами: ДК 42-03, ДК 41-10, ДК 43-08, після чого два десятки російських військовослужбовців у формі хімічного захисту з зазначеними знаками радіаційної небезпеки розвантажили бочки і перевезли їх на територію покинутого ртутного комбінату", - додав Тимчук.

За даними групи ІС, таким чином військовослужбовці ЗС РФ виконували складування і захоронення радіаційних відходів, вивезених з території Росії. Окремо експерти зауважили, що затоплення виробок шахти "2-біс" і "Нова" загрожує серйозними проблемами всьому регіону: крім питання захоронення радіаційних відходів з РФ, йдеться і про подальше різке підвищення змісті ртуті в землі і воді.

Нагадаємо, раніше в Спільному центрі з контролю та координації заявили, що злочинна бездіяльність ватажків бойовиків на Донбасі щодо ігнорування заявок підприємств про надання гарантій безпеки на час ремонтних робіт може призвести до аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками.

"Термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО “Інкор і Ко” (розташоване поблизу населеного пункту Новгородське, Донецька область). Велика кількість опадів та сезонні коливання температури потребують негайного проведення робіт з обслуговування та поточного ремонту об’єктів шламонакопичувача", - йдеться у заяві.

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...

Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...