Пережила дві Світові війни: Померла найстаріша жінка України (фото)

У віці 107 років померла найстаріша жінка України - схимонахиня Іоанна. Жила у Жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип'яче Малинського району на Житомирщині. Про смерть розповів її внук отець Роман Барановський (Роман Лілея), повідомляють Патріоти України.

"Сьогодні відійшла у Вічність Схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила дві Світові війни, голодомор і 18 років була у засланнях за любов до України", – написав священик у Фейсбуці.

В миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилася в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області 25 березня 1911 року. Народилася в Австро-Угорській імперії, потім прийшли румуни, потім "совєти", які вислали до Сибіру, де провела близько 16 років. А перед тим на 10 років до Уралу за націоналістичні погляди відправили її чоловіка.

У 99 років стала інокинею. Потім отець Роман забрав її у жіночий монастир у Кип'ячому, де вона прийняла постриг у монахині, а згодом – у схимонахині.

У монастирі стверджують, що схимонахиня Іоанна - найстаріша жінка України. Торік вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти. У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського це перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели операцію на очах.

На свій день народження у березні 2018-го згадувала, де стояла їхня хата; де в трьохрічному віці дізналася про початок Першої Світової. Згодом рятувала земляків від епідемії тифу. Годувала хворих сметаною з ложечки. Щоб не заразитися – змочувала хусточку в нафті.

"Я ішла до сусідів, до дітей гратися, і раптом задзвонили в трьох церквах разом дзвони. Ішла жінка й каже: що ся стало? А друга й каже: война ся зачала", - згадувала схимонахиня Іоанна. Пригадувала, як у Чернівці в'їжджав імператор Франц Йосиф.

Народилася в Австро-Угорській імперії, потім прийшли румуни, потім "совєти", які вислали до Сибіру, де провела близько 16 років. А перед тим на 10 років до Уралу за націоналістичні погляди відправили її чоловіка.

Мобілізація в Україні по-новому: Чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів

середа, 24 квітень 2024, 8:57

Днями в соцмережах з’явились чутки про те, що мобілізація в Україні буде посилена ще більше. У деяких Telegram-каналах було розповсюджено повідомлення про те, що начебто зараз в силових структурах обговорюється питання створення окремого великого підро...

Вбивці на трибунах: Під час футбольного матчу ворожий фанат кинув ніж у голову гравцю, що подавав кутовий (відео)

середа, 24 квітень 2024, 8:05

Під час матч 18-го туру чемпіонату Колумбії між командами Медельїн та Атлетіко Насьональ один з фанатів ледь не завдав великої шкоди гравцю гостей, передає