Під час форуму у Верховній Раді закликали захищати в Україні...російську мову

Також обговорювалися заходи з надання російській мові особливого правового статусу.

Форум. Фото:http://ru.golos.ua/

У Верховній Раді відбувся форум, в рамках якого обговорювалися заходи з надання особливого правового статусу російській мові і способи його захисту. Про це пише ГолосUA, передають Патріоти України.

Учасники форуму також обговорили заходи зі збереження мов нацменшин: болгар, гагаузів, угорців, румунів та інших громад.

У роботі дискусійного майданчика взяли участь євродепутати, народні депутати України, а також фахівці в галузі права. За підсумками заходу було прийнято резолюцію, в якій зазначається, що Україна є білінгвальною країною.

Учасники форуму також обговорили ідею законопроекту із захисту російської мови, який опрацьовується в стінах ВР. Депутат Європарламенту Лаурентіу Ребега в своїй заяві наголосив на важливості розробки спеціального законодавства для захисту російської мови в Україні.

"Російська мова в Україні, безумовно, повинна мати спеціальний правовий статус. Це дозволить захистити її від радикальних проявів", – сказав він.

На думку учасників форуму, не можна примусити народ в Одесі та інших східних регіонах говорити лише українською.

Нардеп від "Народного фронту" Олександр Кірш зізнався, що, "коли потрібно посваритися, я переходжу на російську". "Я вважаю, що в України дві дитини, дві мови. Неграмотно поправлений закон про мови призвів до ескалації протистояння, зокрема на Донбасі, в Криму – в тих регіонах, де звикли говорити російською", – заявив Кірш.

Нардеп вважає, що книги, радіо, телебачення – все має бути як українською, так і російською мовами.

Нардеп Олександр Нечаєв з Опоблоку під час свого виступу зазначив, що в Криму завжди говорили російською.

"Змусити народ в Одесі або східних регіонах говорити українською не можна. Втім, конфлікт у Криму розвинувся саме через нав'язування української мови людям, хоча вони звикли говорити російською. Потрібно дати людям право говорити тією мовою, яка їм зручна, якою вони думають", – заявив нардеп.

Депутат ради від ОБ Сергій Сажко нагадав досвід Канади, де дві мови мають конституційний статус державних.

Під час дискусії нардепи також зазначили, що в Україні порушуються положення Європейської хартії регіональних мов.

"Хартію було ратифіковано якраз для самозбереження мов. Ми повинні дбати про те, щоб зберегти свої рідні мови для дітей і онуків", – заявив нардеп Антон Кіссе з фракції "Відродження".

"Обмеження російської мови – тенденція до знищення державності і катастрофа для України", – вважає екс-міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Глава представництва Асоціації адвокатів України в Словаччині В'ячеслав Кузьмук нагадав, що багато європейських країн мають кілька державних мов і бачать у цьому лише переваги. "Мені незрозуміла істерія навколо російської мови в Україні: це ж чудово, коли людина володіє і російською, і українською! Не треба цього боятися, це треба підтримувати!" – заявив він.

88-річний українець пішки залишив рідне селище в окупації, щоб не отримувати паспорт РФ

четвер, 25 квітень 2024, 5:00

Коли російські загарбники зайшли до частини Очеретиного, у Івана Яковича та його сусіда забрали документи. 88-річний чоловік вийшов з окупованої частини селища Очеретине Донецької області, аби не отримувати громадянство РФ. Про цю історію розповів очіл...

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...