Під "ударом" може опинитись кожен: Вчені назвали головну небезпеку кухонних рушників

Через багаторазове використання рушників зростає ризик отруєнь.

Ілюстрація: sunshine.in.ua

Багаторазове використання кухонних рушників сприяє росту патогенних мікроорганізмів на них, що може призвести до харчового отруєння, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву вчених Університету Маврикія.

У ході дослідження були вивчені 100 рушників, які використовувалися протягом місяця. Вчені зібрали зразки бактерій, культивували їх і ідентифікували згідно зі стандартними біохімічними методами. Також було визначене бактеріальне навантаження - кількість бактерій, присутніх на аналізованій поверхні.

На 49% рушників спостерігався ріст бактерій, який прямо залежав від кількості дітей та інших членів сім’ї, що живуть в будинку. Серед патогенної мікрофлори були виявлені колиморфні бактерії (36,7%), ентерококи (36,7%) і золотистий стафілокок (14,3%).

Колимофні бактерії (бактерії групи кишкової палички, БГКП) частіше зустрічалися на вологих і багаторазових рушниках. Вживання м’ясних продуктів в будинку також сприяло зростанню БГКП і золотистого стафілокока. Ці потенційно патогенні мікроорганізми можуть потрапляти на їжу і викликати розлади шлунково-кишкового тракту.

Секретна індустрія сурогатного материнства: Китайські мільярдери заводять дітей десятками і навіть сотнями

понеділок, 15 грудень 2025, 16:47

Китайські мільярдери почали використовувати сурогатних матерів у США, щоб заводити десятки та сотні дітей, повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. При цьому їм навіть не потрібно приїжджати особисто: достатньо надіслати генетич...

Бізнес не витримав: Стало відомо, скільки компаній закрилися в Україні у 2025 році

понеділок, 15 грудень 2025, 16:30

ТОВ у середньому доживали до 8,5 років перед тим, як закритися, передають Патріоти України. Найчастіше компанії зникали у Києві, на Дніпропетровщині та Львівщині. Найбільше постраждали громадські організації: середній вік їхнього існування — 11 років. ...