Під "ударом" може опинитись кожен: Вчені назвали головну небезпеку кухонних рушників

Через багаторазове використання рушників зростає ризик отруєнь.

Ілюстрація: sunshine.in.ua

Багаторазове використання кухонних рушників сприяє росту патогенних мікроорганізмів на них, що може призвести до харчового отруєння, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву вчених Університету Маврикія.

У ході дослідження були вивчені 100 рушників, які використовувалися протягом місяця. Вчені зібрали зразки бактерій, культивували їх і ідентифікували згідно зі стандартними біохімічними методами. Також було визначене бактеріальне навантаження - кількість бактерій, присутніх на аналізованій поверхні.

На 49% рушників спостерігався ріст бактерій, який прямо залежав від кількості дітей та інших членів сім’ї, що живуть в будинку. Серед патогенної мікрофлори були виявлені колиморфні бактерії (36,7%), ентерококи (36,7%) і золотистий стафілокок (14,3%).

Колимофні бактерії (бактерії групи кишкової палички, БГКП) частіше зустрічалися на вологих і багаторазових рушниках. Вживання м’ясних продуктів в будинку також сприяло зростанню БГКП і золотистого стафілокока. Ці потенційно патогенні мікроорганізми можуть потрапляти на їжу і викликати розлади шлунково-кишкового тракту.

Вимикати бойлер для “економії” - небезпечно: Експерти пояснили, чому це шкодить і гаманцю, і здоров’ю

понеділок, 8 грудень 2025, 9:57

Українцям пояснили, що популярна порада вимикати бойлер на ніч або щоразу після використання - не лише не дає економії, а й може завдати шкоди техніці та створити небезпечні умови для здоров’я, передають Патріоти України. Фахівці зазначають, що коли бо...

Грабунок триває: Окупанти масово вивозять кримський ліс - очевидці фіксують колони вантажівок

понеділок, 8 грудень 2025, 9:50

Через Красноперекопськ і Армянськ щодня проходять колони російських військових вантажівок, завантажених лісом. За словами місцевих мешканців, окупанти вивозять деревину у великих обсягах, передають Патріоти України з посиланням на "Кримський вітер". Де...