
Багаторазове використання кухонних рушників сприяє росту патогенних мікроорганізмів на них, що може призвести до харчового отруєння, повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву вчених Університету Маврикія.
У ході дослідження були вивчені 100 рушників, які використовувалися протягом місяця. Вчені зібрали зразки бактерій, культивували їх і ідентифікували згідно зі стандартними біохімічними методами. Також було визначене бактеріальне навантаження - кількість бактерій, присутніх на аналізованій поверхні.
На 49% рушників спостерігався ріст бактерій, який прямо залежав від кількості дітей та інших членів сім’ї, що живуть в будинку. Серед патогенної мікрофлори були виявлені колиморфні бактерії (36,7%), ентерококи (36,7%) і золотистий стафілокок (14,3%).
Колимофні бактерії (бактерії групи кишкової палички, БГКП) частіше зустрічалися на вологих і багаторазових рушниках. Вживання м’ясних продуктів в будинку також сприяло зростанню БГКП і золотистого стафілокока. Ці потенційно патогенні мікроорганізми можуть потрапляти на їжу і викликати розлади шлунково-кишкового тракту.
У Верховній Раді України дію режиму воєнного стану та загальну мобілізацію продовжили до 3 лютого наступного року. До того часу діятимуть вже звичні загальні правила призову, передають Патріоти України. Отримати повістку та стати до лав українського ві...
В Україні мінімалку з 1 січня 2026-го збільшать з 8 000 до 8 647 грн. Це менше, ніж фактичний прожитковий мінімум (рівень бідності). Для того щоб забезпечити базові потреби, працівнику треба щонайменше 10 192 грн (це рівень фактичного прожиткового міні...