Підтверджено - "найгуманніший" у світі: Суд повернув бурштиновому барону заарештовані мільйони

За даними слідства, за хабарі бурштин пропускали через кордон поза митним контролем.
Суд вирішив бути "гуманним". Ілюстрація: crime-ua.com.

Печерський суд Києва скасував арешт грошових коштів на загальну суму близько 7,5 млн грн ($ 260 тис. і 330 тис. грн.) у справі про підкуп старшого слідчого Генеральної прокуратури. Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на ухвалу суду від 21 листопада, передають Патріоти України.

Згідно з судовими документами, з грудня 2015 року відділ Головного слідчого управління ГПУ розслідував справу стосовно організованої групи, яка налагодила незаконний видобуток бурштину і його реалізацію в Китайській Народній Республіці, Об'єднаних Арабських Еміратах та інших країнах.
За даними слідства, за хабарі бурштин пропускали через кордон поза митним контролем. Проводилися обшуки в осіб, причетних до цієї діяльності, за місцем можливого зберігання каменя тощо. У жовтні 2016 року за підозрою в передачі хабара посадовій особі ГПУ був затриманий Олександр Михнюк, який нібито неодноразово висловлював слідчому ГПУ пропозиції надання неправомірної вигоди в сумі $ 200 тис.
27 жовтня 2016 року в службовому кабінеті Головного слідчого управління ГПУ Михнюк нібито передав слідчому частину хабара в сумі $ 30 тис. За повернення вилученого під час обшуку мобільного телефону Iphone 6, мисливського карабіна Форт 202 і 191,7 кг незаконно видобутого бурштину, шляхом заміни на камені бурштину такої ж ваги дрібних фракцій, що не становить значної цінності. Чоловіка відразу затримали.
У березні 2017 року обвинувальний акт за пропозицією хабара слідчому ГПУ надійшов до суду. З того моменту пройшло вже півтора року, але вирок ще не винесено. Згідно з матеріалами справи, гроші пропонували старшому слідчому з особливо важливих справ 4 відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ ГСУ ГПУ Максиму Вишнякову.
У будинку підозрюваного знайшли $ 260 тис. і 330 тис. грн., на які було накладено арешт з метою забезпечення конфіскації майна. Слідчими перевірялися джерела походження коштів. Допускалося, що їх планували використовувати для надання неправомірної вигоди посадовим особам ГПУ.
Ще в листопаді 2016 року на розгляді судом клопотання про накладення арешту адвокат стверджував, що гроші ці належать не його клієнту, а третій особі, з якою 26 червня 2016 року було укладено договір зберігання. Прокурор же повідомив, що підозрюваний під час обшуку говорив, що це його гроші, а також припускав, що договір міг бути фіктивним. Дружина підозрюваного на допиті також сказала, що гроші вилучені з сейфу і належать її чоловікові.
Михнюк підозрюється по ч. 3 ст. 369 КК, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 4 до 8 років, з додатковим покаранням у вигляді конфіскації майна або без такої.

Суд кошти заарештував і зазначив, що копія договору зберігання повинна бути перевірена слідчими на справжність.

7 лютого 2018 року Печерський районний суд Києва постановив стягнути заборгованість за цим договором.

Позов подав хтось Луговський Олександр Володимирович, який повідомив, що укладав з Олександром Михнюк договір зберігання грошей. В судовому засіданні позивач та його представник не з'явилися, просили розглянути справу без них. Михнюк також не прийшов, але повідомив, що заявлені позовні вимоги визнає в повному обсязі.

8 червня 2018 року Печерський суд скасував арешт коштів в зв'язку з необхідністю виконання судового рішення про стягнення заборгованості. Суд вирішив, що Михнюк не є власником цих грошей і не був на час їх вилучення, і тому немає підстав для їх арешту з метою забезпечення конфіскації майна. Але в Генпрокуратурі відмовилися виконувати рішення суду, оскільки там не було вказано, кому саме слід повернути кошти.

21 листопада суд роз'яснив, що гроші повинні повернути громадянину Михнюк, в квартирі якого вони були вилучені.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...