По 180 років за ґратами кожному: Українці дістали у Греції безжально довгий термін ув'язнення

Рідні ув’язнених запевняють, що чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такій ситуації опинилися примусово. Загальне враження, якщо б у ЄС не відмінили смертельну кару, роздратоване грецьке правосуддя могло призначити і страту.

Петро Литвинчук та Сергій Шваюк (з ліва на право). Фото: Слідство інфо

У Греції двох українців - Сергія Шваюка і Петра Литвинчука - ув'язнили на 180 років за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів. Суд, який відбувся у п'ятницю, 20 липня, виніс їм вирок - по 180 років за ґратами кожному. За подібним звинуваченням у Греції очікують на вирок ще десятки наших земляків, зазначають Патріоти України.

"Рідні ув’язнених Шваюка та Литвинчука запевняють, що чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такій ситуації опинилися примусово. Матір Литвинчука розповіла, що вони поїхали в Туреччину на цілком законну роботу. Їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті", - йдеться у статті.

За словами матері Литвинчука, невдовзі, уже в Туреччині, працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Для цього невідомі озброєні люди навіть погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

"Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони якийсь час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили до керування цієї яхти", - підкреслила вона.

Перекладач Лідія Костів пояснила, що, за грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями - незаконний перетин кордонів країни ЄС, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти та відсутність рятувальних засобів.

"При затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою", - додала вона.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства.

Він також розповів, що окрім Литвинчука і Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальних мігранти.

"При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за гратами", - підкреслив він.

Один з ув'язнених - Сергій Шваюк - є музикантом івано-франківського гурту "Перкалаба".

На таку роботу в Туреччині українців вербують, найчастіше, в морських регіонах України.

"Ми опитали низку сімей ув’язнених громадян і довідалися, що українцям справді пропонували законну роботу і хороший заробіток на туристичних яхтах у Туреччині - близько 2-3 тисяч доларів.

Якщо вірити рідним ув'язнених, жоден з них - не знав, що частиною роботи будуть перевезення нелегалів", - йдеться у статті.

У червні заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич повідомив УП, що у Греції перебуває понад 150 громадян України, затриманих або засуджених за перевезення нелегальних мігрантів, українська влада вирішує питання їхнього повернення на батьківщину. У березні МЗС повідомляло, що у Греції затримали 132 українці за перевезення нелегалів.

В Ірані репера Томаджу Салехі, який підтримує Україну, засудили до смертної кари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:40

Влада Ірану, яка раніше засудила до смертної кари українського ведучого, винесла смертний вирок реперу Томаджу Салехі. Покарання виконавець отримав через участь в антиурядових протестах 2022-2023 років. Як пише Reuters, репера визнали винним у "поширен...

Космічний прорив: У NASA для для польотів до інших планет створили революційний двигун на ефекті Холла

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:32

Космічне агентство США шукає партнерів для впровадження своєї технології в космосі.NASA представило абсолютно новий електричний двигун, призначений для невеликих космічних апаратів. Нову рухову систему, субкіловатний двигун на ефекті Холла H71M викорис...