Почалася епоха "великих потопів": Кліматологи зробили тривожну заяву

На Землі почалася епоха великих потопів, на що вказує зростання частоти і сили повеней у басейні Амазонки. Через глобальне потепління і зрушення у характері течій і вітрів в Атлантиці частота зросла у 5 разів, повідомляють Патріоти України.

Постійні потопи, періоди екстремальної спеки та інші незвичайні погодні явища в останні роки вчені пов'язують із перебудовами в характері роботи кліматичного феномена Ель-Ніньо, характері руху вод Північно-Атлантичної течії і багатьох інших найважливіших "диригентів" погоди і клімату на Землі.

"У минулому, нас цікавили історії, пов'язані з настанням важких засух у регіоні. Зараз же ми знайшли свідчення того, що частота потужних повеней різко зросла. Фактично, можна говорити про те, що екстремальні потопи відбувалися в Амазонії кожен літній сезон, починаючи з 2009 і закінчуючи 2015 роком", — заявив Джонатан Барічівіч з університету Лідса.

Об'єднавши хроніки Манауса зі супутниковими знімками й аналогічними вимірами в найбільш вузькій частині верхів'їв Амазонки, вчені змогли відновити картину того, як часто відбувалися потопи і повені на території її басейну в останні сто років.

Так була розкрита тривожна тенденція — частота розвитку найпотужніших потопів і тривалих та дуже серйозних посух помітно зросла в останні 50 років, починаючи з 1970-го. Загалом, частота розвитку найпотужніших повеней зросла приблизно вп’ятеро, причому вони почали відбуватися як у низинах, так і у верхів'ях Амазонки.

Причиною настання "ери потопів", як відзначають учені, було те, що глобальне потепління прискорило і підсилило роботу так званих "осередків Уолкера" — систем вітрів, що зв'язують холодні води Тихого океану і теплі води Атлантики. В свою чергу, їхнє прискорення пов'язано із потеплінням Атлантичного океану, активізацією Ель-Ніньо і зрушеннями в характері руху вітрів у південній півкулі.

За словами вчених, у майбутньому кількість потопів виросте ще більше, оскільки температура води в Атлантиці продовжать рости.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...