Посадити зможуть і рідного чоловіка: Експерти розповіли, як працюватимуть нові правила сексу в Україні

Адвокати спантеличені — 11 січня набувають чинності нові правки у Кримінальний кодекс України щодо зґвалтування і сексуального насильства.

За ґрати на 5-7 років можна потрапити, якщо навіть хтось із подружжя не дав згоди на секс. А от у якій формі має бути згода — ніхто пояснити не може. Захисники запевняють — новий закон лише ускладнить життя потерпілим, а шантажистам розв'яже руки, передають Патріоти України.

Згоду доведеться доводити

Одразу 241 депутат підтримав законопроект про внесення змін у Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України. Мета — реалізація положень конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашньому насильству.

Автори законопроекту — 44 депутати, але основний ініціатор — член Блоку Петра Порошенка і представник президента у Раді Ірина Луценко.

Проект розширює поняття "зґвалтування" і "сексуальне насильство". Тепер навіть подружжя може поскаржитися одне на одного, якщо інтимний зв'язок між ними відбувся без попередньої згоди одного з подружжя. Але що саме можна вважати згодою, закон не трактує.

Судячи з усього, і нардепи не зовсім розуміють суть проголосованих змін. Принаймні, більше 10 депутатів, із якими зв'язувалися журналісти, законопроект коментувати відмовилися.

"Я навіть не уявляю, як на практиці все це може виглядати. Чоловікові доведеться щоразу питати у дружини дозвіл або оформити розписку на тривалий термін? У нас вистачає законів, які начебто цікаві і передбачають добрі наміри, але на практиці вони мертві. Думаю, і цей закон на практиці працювати не буде", — пояснив адвокат Віталій Наум.

Його колега, адвокат Андрій Вареник вважає, що насправді поправки можуть ускладнити життя потерпілим. "Тепер доводити свою правоту доведеться обом сторонам. Уявімо, дівчині, яка написала заяву, потрібно буде довести, що вона не давала згоди. І її слова тут не пройдуть. Те ж саме і другій стороні — теж доведеться наводити аргументи, що згода була", — зазначив у розмові з нами Вареник.

За словами юриста, раніше багато справ зі зґвалтувань закривалися саме тому, що потерпіла не могла довести, що все відбулося насильно. І зараз буде подібна ситуація, тому нічого кардинально не змінилося.

Допоможуть шантажистам

Також Андрій Вареник вказує на ще одну деталь поправок. "Тепер зґвалтуванням вважається дія "із проникненням у тіло іншої людини". Це фактично ставить у рамки чоловіків. Адже у нас існує і жіноче зґвалтування, проте суто фізично з боку жінки проникнення не може бути", — наголосив адвокат.

На думку адвоката Ростислава Кравця, поправки зіграють на руку шантажистам. "Шантажистам точно стане легше. Можна погрожувати навіть чоловіку, що подаси заяву про зґвалтування. Адже депутати прописали, що добровільна згода на інтимні стосунки — це результат вільного волевиявлення людини з урахуванням супутніх обставин. Що це означає? Була п'яна, але не сильно?" — каже Кравець.

Рішення можуть бути суб'єктивними

Ще одну суперечку викликає пункт про сексуальне насильство "без проникнення". Простіше кажучи — сексуальне домагання. Але ніхто з опитаних нами юристів не зміг пояснити, що саме можна підвести під цей критерій.

"В органів слідства точно будуть проблеми. Довести все це буде важко. Тому будь-яке рішення прийматиметься залежно від обставин, і оцінюватиметься у суді дуже суб'єктивно", — упевнений Кравець.

Один зі слідчих Нацполіції на умовах анонімності поділився своїм досвідом. "У нас були справи, коли, наприклад, коханки, які мріють одружити на собі чоловіків, писали заяви про зґвалтування. З новим законом для них буде просто роздолля — заявлять, що згоди не давали і все. Ще скаржилися працівниці на своїх босів, які намагалися їх звільнити. Але якщо раніше для доказу провини боса потрібні були якісь серйозні аргументи, то тепер під формулювання "сексуальне насильство без проникнення" можна буде підвести що завгодно. Ляснув по дупі, підморгнув, запросив у ресторан, обійняв на корпоративі... Я не заздрю тим слідчим, до яких потраплять ці справи", — зазначає поліцейський.

Водночас юрист Марія Чередниченко впевнена, що нові поправки допоможуть жінкам захиститися від принизливих домагань. "У нас у країні так заведено, що чоловіки можуть дозволити собі багато чого, особливо якщо жінка від них залежить. Це стосується особливо виробничих відносин, коли працівниця залежить від начальника в матеріальному плані. Часто жінки скаржаться, що їм роблять непристойні пропозиції, навіть застосовують якісь дії, але поскаржитися вона не може, оскільки за докучання у нас немає статті. Наприклад, у мене була клієнтка, до якої чіплявся директор готелю, в якому вона працювала. Міг зловити у порожньому коридорі й поцілувати. Або наполягав на тому, щоб вона з ним пішла у номер. А за незгоду позбавляв премії, принижував. Тепер можливість подати на нього заяву в неї з'явиться. Думаю, що будуть вироблені якісь підзаконні акти, які пояснять чіткіше, за що треба карати", — пояснила юрист.

Джерело: Обозреватель

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...