Повстання в Норильську: Наймасовіший виступ радянських політв'язнів, як це було (відео)

Історія Росії - поняття складне та неоднозначне. Сьогодні її вчергове переписують під нову кремлівську парадигму, приховуючі незручні для імперців сторінки.

Борис ШамаєвПатріоти України пропонують увазі читачів фільм з циклу "РОССИЯ НА КРОВИ" про одного з лідерів Норильского повстання, Бориса Шамаєва.

У липні 54-го Борис Шамаєв отримав 25 років в'язниці, до цього часу колишній лейтенант Червоної армії вже провів за колючим дротом майже 13 років: спочатку в нацистському таборі для військовополонених, а потім в радянському для особливо небезпечних злочинців.

Зламати офіцера не вдалося ні тим, ні іншим. У німців лейтенант Шамаєв створив підпільну групу та вирвався на свободу, вдома підняв проти свавілля адміністрації каторжне відділення одного з найстрашніших таборів.

Повстання в Норильському Горлагу стало наймасовішим виступом радянських в'язнів. Після війни влада не даремно побоювалася повернення переможців. Додому їхали ті, для кого свобода та честь були вже не порожнім звуком, тільки от для мирного життя ці люди Сталіну не підходили.


Опублікував: Олекса Хвацький

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...