Позивний "Скорпіон": У мережі розповіли героїчну історію бійця-сапера ЗСУ

У мережі з’явилася історія бійця ЗСУ родом із Запоріжжя, який воює на Донбасі з 2014 року. Про сапера з позивним "Скорпіон" розповіли в прес-службі ООС, повідомляють Патріоти України

Командир інженерно-саперного взводу одного з мотопіхотних батальйонів лейтенант Володимир Іванович В. із когорти тих ветеранів, які прийшли тоді ще в батальйон територіальної оборони, що формувався у його рідному місті, у вересні 2014 року.

Кістяк батальйону склали добровольці з Самооборони Запоріжжя, у більшість не було військового досвіду. А у нього в активі строкова та п’ять років служби у підрозділі спецпризначення внутрішніх військ "Гепард".

"Сапером став випадково. Прибув у батальйон з військкомату і мене запитали чи буду я сапером? Відмовитись звісно я не міг, не звик давати задню", - пригадує Володимир.

Навчатись довелося з "нуля". Читав, розпитував, словом вчився сам і навчав своїх підлеглих. Тепер у нього в активі сотні знешкоджених мін, саморобних вибухових пристроїв та різного роду "сюрпризів". Він і тепер постійно удосконалюється і продовжує навчатись.

"Перша ротація у зону бойових дій почалась у жовтні у 2014 року в Авдіївці……в районі дач на околиці міста точились запеклі бої. Чіткої лінії фронту не було. Небезпека очікувала за кожною будівлею. Ворожі сапери дошкуляли піхотинцям, виставляючи постійно небезпечні "сюрпризи" перед позиціями запоріжців. Сапери батальйону щоденно перевіряли ті маршрути, які вони "пробили" напередодні.

Якось Володимир, знімаючи чергову розтяжку на стежині, що вела до спостережного посту, зловив себе на думці - ворожий сапер грає з ними у свою, хитру гру. Проаналізувавши події останніх днів, кількість знятих ворожих "сувенірів" та як саме вони були встановлені, сапер зрозумів, що його "візаві" - досвідчений професіонал. І виклик противника прийняв. Через пару днів Володимир виявив, що міна ОЗМ-72, яку він поставив напередодні на ділянці між позиціями, хтось зняв. Тоді він поставив її на теж місце. І результат не заставив себе довго очікувати. Самовпевненість підвела ворога…", - йдеться в повідомленні ООС.

Згодом батальйон обороняв уже підступи до Маріуполя. Там у п’ятнадцятому під Павлополем потрапив під ворожий обстріл і загинув його підлеглий і товариш Денис Богданов. Це дуже гірка втрата для "Скорпіона", йому й зараз, три роки по тому про це говорити і пригадувати важко.

Згодом батальйон прикривав кордон на Херсонщині, а Володимир разом зі зведеним підрозділом направили на підтримку одній із бригад, що вела важкі і кровопролитні бої неподалік все тієї ж Авдіївки. Сапер пригадує один епізод, де чи то випадок, а скоріше потужний ангел – охоронець врятував життя йому і його побратимам…

"…Група рухалась за сапером крок в крок. Той йшов і уважно перевіряв стежину. Характерний свист "приходу" 82 мм міни змусив усіх кинутись на землю. Падаючи, Володимир лівим боковим зором побачив розтяжку від міни ОЗМ-72, "Відьми" - як її охрестили бійці. Страшна і потужна, здатна забрати та покалічити не одне життя, була зовсім поряд, в кількох сантиметрах. Якби не обстріл, група потрапила б на пастку…", - йдеться у повідомленні.

"Скорпіон" завжди йде на виконання завдання сам і перший, він береже своїх підлеглих. Найвища цінність для командира взводу – це життя його бійців.

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...