Правда чи міф? Супрун розповіла, чи покращують солодощі роботу мозку

Якщо ви думали, що цукерки, шоколадки, тістечка допомагають вашому мозку краще справлятися з завданнями - це міф. Натомість обмеження калорій і біг на довгі дистанції роблять вас розумнішими Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що мозок як джерело енергії може їсти лише глюкозу або створені печінкою із жирів кетони - це правда. Але це не можна вважати ліцензією на солодощі та жирну їжу. Наше тіло самотужки підтримує сталий рівень глюкози завдяки гормонам.

"Крім того, якщо ви в захваті від своєї роботи, вам певно знайоме відчуття метеликів в животі, поколювання в пальцях і мурах на шкірі, значить, у вас виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок. Тістечка і тортики тут ні до чого", - пише Супрун.

Крім того, надлишок солодкого швидко вилучається з крові та до нейронів не потрапляє. Тож хоча солодке та жирне дає тимчасове задоволення, але зрештою не допомагає. Натомість роблять нас в'ялими та сонними.

Натомість обмеження калорій і заняття спортом ще й як "запускають" роботу мозку. Вони сприяють утворенню так званого нейротрофного фактору мозку (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), що сприяє виживанню нейронів і їх взаємодії - а отже, навчанню і пам'яті.

Для підтримки мозку, як і здоров’я всього організму, науковці радять харчуватися збалансовано, різноманітно, уникати жирного і солодкого, бути фізично активними, і достатньо відпочивати.

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...