Про "гопників-Апостолів", або Українські священики "на кортах и при прикиде"

Слухайте, давайте Яника патріархом зробимо? Новінського одразу теж у єпископи тоді треба, а головним рупором Ляшка зробимо - у одній руці кадило, у другій вила, ото церква буде.

"Ближче до народу"... Десь так і буде...

Прочитав слова теолога та діджея (прикольне поєднання, навіть трохи заздрю)): "Церкви за кордоном пережили реформацію. Вони автоматично включаються у процес змін в країні. Але ж у нас немає 320 років, щоб реформувати церкву для загальних трансформацій. Потрібно шукати інші моделі, які працюватимуть швидше… Якщо церква хоче, щоб ідеї жили в суспільстві через тисячі років, вони мають говорити зрозумілою мовою, пояснювати це таким чином, як могли пояснити рибалки з Капернауму – тогочасні гопники, своїм сучасникам", - сказав Андрій Андрушків та додав: "Церкви - сильний канал комунікації, який працює, де нема білбордів і 3G. Сьогодні 5 млн людей пішли на літургію".

І шо? Ну прийшли вони туди, і що відбулося? Вибачте мене, але терпіти не можу популізму, особливо церковного. Цей пост пана Андрія мене і засмутив й обурив, нам ще в Україні реформації не вистачало на чолі з гопотою, дякую, були вже "профффесори" тут, таких дров наломали, що Нерон відпочіває.

Погоджусь, що тема церковного розколу найболючіша у сучасному Українському суспільстві, але для подолання її потрібні люди глибокого розуміння історичної спадщини Церкви, розуміння канонічного права, поглиблене розуміння антропоцентричних засад, а на "гоп-стоп" вийде лише нова, ніким не визнана єресь, і знов весь світ з Українців сміятися буде раші на втіху, як то кажуть - воно вам таке треба?

А щодо гопників - слухайте, давайте тоді Яника патріархом зробимо? Новінського одразу теж у єпископи тоді треба, а головним рупором Ляшка зробимо - у одній руці кадило, у другій вила, ото церква буде.

Не знаю, як ви, а мені було б не дуже якось почути "привет баклани, подняв пироги Пахану помолимся"! Може у страшному сні я таку церкву і побачу, але в цьому житті я не готовий. "Ближче до людей" церковники мають бути не тому, що "на кортах сидя, банчить будут", а тому, що будуть розуміти проблеми своїх парафіян, допомагати - і не просто словом "йди молись та постись", а вникаючи у сутність проблем парафіян, підтримуючи їх, не даючи впасти у відчай та ведучи їх за собою від чесноти до чесноти.

І щось останнім часом апостолів то Гундяєв - "лузерамі" назве, то Кураєв - рокерами чи байкєрами, і от ще і пан Андрушків - гопниками назвав. Скажіть, панове, а що ті Апостоли вам особисто зробили? Якщо людина свідома хоч раз відкрила книгу Євангелія чи Апостол, то вона побачить, що Апостольське служіння було базоване на глибокому розумінні сучасних ротреб людини - в любові, опіці, та відсутності зневаги.

Я звісно не патріарх, не знаний теолог, але з усією відповідальністю заявляю - Святі Апостоли були завзятими трудівниками, і відрізняла їх серед загалу - жертовна любов до людини. Головна мета Церкви - це не бути піар-об'єктом, а бути Інститутом збереження людяності у суспільстві.

Бережіть себе, бережіть один одного, бережіть віру пращурів наших.

Щиро ваш, о.Лука Радванський.

Опублікував: Лука Радванський

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...