"Прогнутися, пробачити, змиритися": Опубліковане скандальне інтерв’ю Митрополита Онуфрія (відео)

Онуфрій напередодні Різдва Христового дав інтерв’ю.


Онуфрій. Фото: ЖЖПредстоятель Української православної церкви Блаженнійший Митрополит Онуфрій напередодні Різдва Христового дав інтерв’ю, яке одразу стало скандальним. Факти ICTV текстово публікують найважливіші тези у розгорнутому вигляді, передають Патріоти України.

Про Крим та Донбас

– Молимося, щоб Бог зупинив кровопролиття на сході України. Наша церква – єдина, яка сьогодні ще не розділила Україну. Ми тримаємо під своєю владою Крим, схід України. Ці території підпорядковуються нашій церкві.

Я не розумію людей, коли вони говорять, що ми – не сепаратисти. Але хто ж вони тоді? Якщо вони поділили Україну, довели до такого стану, що Крим відпав, і схід дихає на ладан. Ми все робимо, аби зберегти цілісність України. Навіщо людей злити, доводити до крайнього напруження, аби люди йшли від нас? Це неправильно.

Треба поважати людей. Поважати звичаї, які є в Криму та на сході України. Не треба вимагати від людей, аби вони так само міркували, як і ми. Ми так, вони – інакше. Це – основа конфлікту. Ми почали із західними цінностями лізти на схід. Там їх категорично насаджувати, вимагати від людей, що так маєте думати. Там інші герої, цінності. То нехай вони у них і залишаються.

Здається, це гарно, коли букет складається не з однакових квіточок. УПЦ зберігає країну цілісною. Хочемо, аби на нас подивилися всі, від кого залежить цілісність країни. І трохи стали гнучкішими. Ми можемо зберегти країну. Але треба трохи прогнутися, пробачити, змиритися.

Про Києво-Печерську Лавру

– Петиція Президенту України про передачу Києво-Печерської лаври Київському Патріархату – такого більше ніде у світі не бачив. Уявіть, ви маєте дім. Можна долю вашого дому вирішити, зібравши 5 тисяч підписів? Вам скажуть: виселяйтеся, заселиться дядько Іван... Це неможливо! Але, чомусь, це можна робити з домом Божим. Це – колгоспний шлях. Є законодавство. Ми офіційна релігійна громада, яка легально існує в Україні. По закону, поки існує община, у неї ніхто не може відібрати власність.

Об’єднання православних церков в Україні

– Це моя мета. Але я усвідомлюю, що об’єднання церков має відбутися на основі православних канонів. Якщо на якихось інших засадах – це не буде об’єднання, це – посміховисько.

2016 рік

– Я не пророк, але хотів би бачити 2016-й щасливим і благословенним Богом. Це залежить від нас. Вірю і сподіваюся, що візьмемо урок із минулого, ставитимемося до Бога краще, себе вестимемо краще, і буде у нас Боже благословіння.

"Йому треба вчити нашу історію": Зірка українського боксу розніс Ломаченка

неділя, 5 травень 2024, 13:14

Український боксер Тарас Шелестюк висловився про позицію ексчемпіона в трьох дивізіонах Василя Ломаченка щодо вторгнення Росії в Україну, передають Патріоти України. За словами спортсмена, його співвітчизник повинен вчити історію України. «Я роблю те, ...

"Погіршення ставлення не помітив": Український футболіст розповів, що його найбільше здивувало після переїзду в Польщу

неділя, 5 травень 2024, 12:59

Український футболіст Лехії Максим Хлань поділився враженнями від проживання в Польщі, передають Патріоти України. Цього сезону Максим запалює у Першій лізі Польщі. У суботу, 4 травня, 21-річний півзахисник відзначився у ворота Тихи, оформивши свій вос...