"Природа боялася порушити тишу. Здавалося, померла сама смерть": Мережу сколихнув допис про Голодомор

Історик Володимир В'ятрович нагадав, що в суботу, 25 листопада, в Україні вшановуватимуть пам'ять жертв Голодоморів.

Пам'ятник жертвам Голодомору у Києві. Ілюстрація:nbnews

Користувачів інтернету схвилював допис історика та директора Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, який проникливо написав про Голодомор, жертвами якого стали українці. Відповідний пост він розмістив на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Тиша. Спершу село наповнили чужі крики. З кожного двору лунало: "Говори, де хліб, с*ка! Куди ховаєш народне добро?". Вигуки супроводжували інші, не менш дратівливі звуки - зі скрипом зривалася підлога, дзвенів розбитий посуд, з шурхотом валилися солом'яні дахи. Де-не-де крізь суцільний гул проривалися різкі постріли", - зазначив В'ятрович.

Він додав, що після цього село почало вити.

"Їсти, їсти, їсти", - видушували з себе страшні істоти, погойдуючись на порогах своїх будинків, які стали їх трунами. А потім село замовкло. Ні звуку. Так страшно воно не мовчало навіть після татарських набігів. Тоді смерть супроводжували голосіння живих. Тепер, здавалося, померла сама смерть. Навіть гучна весняна природа боялася порушити тишу, що панувала", - підкреслив В'ятрович.

Крім того, він нагадав, що в суботу, 25 листопада, в Україні вшановуватимуть пам'ять жертв Голодоморів.

"Це складно навіть читати, не кажучи про те, що довелося пережити людям тоді", "Читаючи, аж мурашки по тілу пробігають. Дуже сильно написано, одночасно жах пробирає", - коментують допис користувачі мережі.

Ситуація складна: Вчений пояснив, чому в Україні мало чоловіків від 18 до 30

вівторок, 16 квітень 2024, 17:50

Покоління чоловіків, яким зараз 25-30 років є в Україні найменш чисельним, а саме вони могли б більш ефективно захищати нашу країну від ворога. Про це експерти заговорили після того, як було зменшено призовний вік від 27 до 25 років. Вчені підтверджуют...

Кабимін затвердив порядок передачі даних з реєстрів: Ось які документи повинні бути в "Дії"

вівторок, 16 квітень 2024, 17:43

Кабінет міністрів затвердив порядок комплексної передачі електронних відображень інформації, що міститься у документах, сформованих засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг Дія, передають Патріоти України з посиланням на постанову ур...