Сакартвелос гаумарджос! - Грузія святкує день Георгія Побідоносця

День Святого Георгія в Грузії має статус державного свята і оголошений вихідним днем.

Пам'ятник Георгію Побідоносцю на площі Свободи у Тбілісі. Ілюстрація:journeye.com

Грузинська Православна Церква 23 листопада відзначає одне з найшанованіших у Грузії релігійних свят - День Святого Георгія або Гіоргоба, як його називають в країні. Про це повідомляє сайт Новини-Грузія, передають Патріоти України.

Святкові служби, присвячені Гіоргобі, пройдуть у всіх діючих храмах країни.

Це свято особливо відзначається і в грузинських монастирях. У соборі Светіцховелі у Мцхеті службу проведе Глава Грузинської Православної Церкви Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий.

День Святого Георгія в Грузії має статус державного свята і оголошений неробочим днем. У Грузії день Святого Георгія, який вважається покровителем країни, відзначається двічі - 23 листопада і 6 травня.

Святий Георгій Побідоносець став складовою частиною грузинської свідомості і православної віри, і відображений на державному гербі країни.

За переказами, свято було засноване св. равноапостольною Ніною, християнською просвітителькою Грузії. Відомо, що вона була родичкою Святого Георгія, особливо шанувала його і заповідала любити його країні, яку навернула в християнство.

В середні віки в різних куточках країни в ім'я Святого Георгія Побідоносця було зведено 365 молитовень, за кількістю днів у році.

Шанування Святого Георгія, розпочате на зорі християнства, продовжується і понині. Храми в честь Святого Георгія в Грузії побудовані не тільки в містах і селищах, а й на вершинах гір.

Чоловік відмовився від мобілізації через пораду брата-військового: Стало відомо, чим це закінчилось

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:58

У Чернівецькій області до 1 року та 10 місяців обмеження волі засудили чоловіка, який отримав повістку, проте ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що в армію не пішов, оскільки його брат-військовий порадив уникати служби. Про це йдеться у вир...

Під виглядом прогулянок із собакою: СБУ затримала у Харкові коригувальника РФ, який шпигував за позиціями ЗСУ (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:47

Служба безпеки України нейтралізувала діяльність ще одного російського коригувальника, що наводив російські ракети на військові об'єкти. Ним виявився житель Харкова. Для "прикриття" під час збору розвідданих він використовував собаку, якого нібито вигу...