Секретний допис 1947 року: У Сталіна був позашлюбний син від неповнолітньої сибірячки (документ)

Документи, які підтверджують, що у Йосипа Сталіна до того, як він став главою СРСР, народився позашлюбний син від неповнолітньої Лідії Перепригіної, розшукала газета "Комсомольская правда".

Якби в 50-ті роки ХХ століття радянські люди дізналися, що старший брат Лідії Перепригіної Іон скаржився жандармам на Сталіна, звинувачуючи його в педофілії, це серйозно підірвало б репутацію "кращого друга дітей".    Картина Б. Володимирського "Троянди для І. В. Сталіна".

Газета "Комсомольская правда" розшукала документи, що підтверджують, що Олександр Давидов був дитиною Йосипа Сталіна (Джугашвілі) і неповнолітньої Лідії Перепригіної, в сім'ї якої майбутній радянський вождь жив під час заслання в Сибір, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Видання спиралося на звіт колишнього інструктора Красноярського крайкому ВКП (б) Сиротенка, який вперше був опублікований в лютому 2016 року газетою "Совершенно сектретно".

У січні 1947 року секретар Сталіна Олександр Поскрьобишев поставив секретарю ЦК КПРС Оверкові Арістову завдання - знайти родичів вождя. Потрібно було поїхати в місця, де молодий революціонер Джугашвілі відбував заслання - в село Курейка, розташоване в 1500 км від Красноярська, і розшукати власників певних прізвищ, повідомляє "КП".

За даними газети, Арістов доручив справу колишньому інструкторові Красноярського крайкому ВКП (б) Сиротенку. Тоді в СРСР лютував післявоєнний голод, продуктів і палива катастрофічно не вистачало, при цьому Сиротенко міг користуватися полярною авіацією і всюдиходами. Він вів пошуки чотири місяці - з січня по травень 1947 року.

"КП" повідомляє, що отримавши звіт про поїздку, Арістов побоявся відправляти документ Поскрьобишеву, так як в засланні Джугашвілі спокусив 14-річну дівчинку, вона була вагітна. Її родичі скаржилися жандармам, за законами царської Росії це вважалося злочином. Коли майбутній вождь СРСР пообіцяв, що оформить шлюб з дівчиною, як тільки вона досягне повноліття, справу закрили.

Однак в 1916 році весілля не відбулося, потім Сталіна відправили на призовний пункт, і в Курейку революціонер не повернувся.

Фото: kp.ru

Фото: kp.ru

На думку "КП", якби в 50-ті роки ХХ століття радянські люди дізналися, що старший брат Лідії Перепригіної Іон скаржився жандармам на Сталіна, звинувачуючи його в педофілії, це серйозно підірвало б репутацію "кращого друга дітей", а жінки звернули б увагу, що великий товариш Сталін, який протягом трьох десятків років представлявся зразком соціалістичної моралі і моральності, порушив публічно дану обіцянку одружитися і поїхав, залишивши вагітну співмешканку.

За інформацією газети, записку Арістова довели до відома всіх вищих партійців і відразу ж засекретили. Розсекречення датовано 1998-м.

"КП" розшукала сина Олександра Давидова Юрія. Він живе в Новокузнецьку, йому 67 років, спеціальність - інженер-будівельник, проектує будинки. У тому, що є онуком Сталіна, він абсолютно впевнений. У родині про дійсне походження його батька знали всі. Юрій їздив в Москву, щоб пройти генетичну експертизу, але цьому противилися законні нащадки Сталіна, після чого чоловік залишив спроби.

Юрій Александров розповів журналістам "КП", що за сімейними переказами, Сталін чудово знав про свого сибірського сина і навіть намагався забрати Олександра в Москву. На початку 20-х років в Курейку приїжджали люди зі столиці і обіцяли, що хлопчик буде рости в достатку і під наглядом справжнього батька. Але Лідія Платонівна дитини не віддала. Вдруге переїзд до Москви не відбувся через рішення самого Олександра Давидова, в 30-х роках він поїхав в глуху тундру, був радистом на віддаленій радіоточці, так як не хотів "величі".

Після цього він відслужив строкову службу, повернувся додому, одружився з односельчанкою Євдокією, з якою прожив усе життя. У 1941 році пішов на фронт і повинен був у складі своєї дивізії захищати оточену німцями Москву. Але його частину перекинули на Далекий Схід - обороняти кордон від японців. "КП" ставить питання, чи було це випадковістю чи не втрутився Сталін, вирішивши вберегти сина від прямої небезпеки?

Юрій Давидов повідомив "КП", що після війни його батько продовжив службу в армії, в 1955 році сім'я оселилася в Новокузнецьку, де він і помер в 1987 році.

Лідія Перепригіна до сина не переселилася, залишилася жити в Красноярському краї, в заполярній Ігарці. Від Якова Давидова у неї народилися ще троє дітей. Померла жінка в середині 1960-х. За словами онука, вона "була явно з характером, серйозна, не "хохотушка".

Як підтвердити право на відстрочку через інвалідність дружини - роз’яснення юриста

четвер, 2 травень 2024, 14:56

Чоловіки, які мають дружину з інвалідністю III групи, можуть отримати відстрочку від мобілізації. Про те, як підтвердити це право, розповіла юристка Галина Токмач, передають Патріоти України. Правозахисниця пояснила, що мобілізаційним законом, який наб...

Символ незламності українського духу: У Києві з'явився рекордний мурал з Залужним (фото)

четвер, 2 травень 2024, 13:30

У Києві з'явився найбільший мурал, присвячений колишньому Головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному, повідомляють Патріоти України. "Ми це зробили! Наш перший і далеко не останній рекорд! Пишаюся тим, що ми робимо і пишаюся тими з ким м...