Секрети кулінарії: ТОП-10 рецептів для закатування баклажанів на зиму

Мабуть, один із найпопулярніших сезонних продуктів - це баклажани. Варіанти страв, які можна приготувати з цих овочів, просто зашкалюють.

Пропонуємо вашій увазі огляд найкращих і популярних рецептів, як заготовити баклажани на зиму. Читайте, вибирайте, пригощайтеся, запасайтеся і насолоджуйтеся чудовим смаком цих дивовижних овочів, передають Патріоти України.

Рецепт ніжної закуски з болгарським перцем

Консервовані баклажани на зиму з солодким болгарським перцем і солодкуватою морквою - це чудова зимова закуска до багатьох гарнірів і м'ясних страв. Такі баклажани можна їсти навіть просто зі свіжим хлібом - це і правда дуже смачно!

Завдяки тому, що в даному рецепті не використовуються гострі овочі та приправи, такі баклажани на зиму виходять дуже ніжними на смак, навіть трохи солодкуватими, і напевно сподобаються любителям більш ніжних страв, а не гострих закусок, від яких пече в горлі, а з очей течуть сльози.

Особливість цього рецепту полягає в тому, що відварені баклажани на зиму консервуються з сирими овочами, які не потребують додаткової теплової обробки, за винятком безпосередньо самої стерилізації.

Баклажани на зиму з болгарським перцем і морквою - інгредієнти:

  • 4 кг баклажанів,
  • 1 кг болгарського перцю,
  • 1 кг моркви,
  • 500 г цибулі,
  • 3 зубки часнику,
  • пучок зелені (петрушка, кріп),
  • 200 мл олії,
  • 100 мл 9%-го оцту,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 2 ст. ложки солі.

Баклажани на зиму з болгарським перцем і морквою - приготування:

Спочатку підготуй баклажани. Зріж хвостики, помий, наколи з усіх боків виделкою і провари в киплячій солоній воді 5-10 хвилин в залежності від розміру баклажанів.

Відварені баклажани помісти під гніт приблизно на 40 хвилин, щоб з них пішла зайва рідина.

Почисти баклажани від шкірки і поріж середніми кубиками.

Підготуй інші овочі. Болгарський перець поріж невеликими кубиками. Подрібни цибулю. Моркву потри на крупній тертці. Подрібни зелень.

Часник пропусти через часничницю. Часнику слід брати трохи, щоб він привніс аромат страві, а не гостроту.

З'єднай усі овочі, посоли, додай цукор за смаком, оцет, олію, перемішай і постав у холодильник на 2 години, щоб овочі трохи пустили сік.

Настояні баклажани розклади по підготовлених чистих банках і постав стерилізуватися: літрові банки - на 50 хвилин, півлітрові - на 40 хвилин.

Закатай баклажани на зиму, переверни банки, укутай ковдрою і залиш до повного охолодження.

Консервовані баклажани з перцем

Консервовані баклажани з перцем - це відмінна зимова закуска до основних страв. Їх можна також їсти просто зі свіжим хлібом. Спробуй приготувати!

Консервовані баклажани з перцем

Тобі знадобиться:

  • 5 кг баклажанів,
  • 2,5 кг червоного або жовтого болгарського перцю,
  • 4-5 стручків гострого червоного перцю,
  • 200 г часнику, пучок зелені петрушки і кропу,
  • 0,5 л олії,
  • 250 мл 9%-го оцту,
  • 2,5 столових ложки солі.

Як приготувати консервовані баклажани з перцем:

Консервовані баклажани з перцем: крок 1

Овочі помийте і почистіть. Баклажани поріжте великими шматочками, посоліть і залиште на півгодини, щоб зійшла гіркота. Потім відваріть баклажани в киплячій воді приблизно 5 хвилин.

Консервовані баклажани з перцем: крок 2

Пропустіть через м'ясорубку часник, перець, кріп і петрушку. Додайте до овочевої суміші сіль, оцет, олію, перемішайте і закип'ятіть.

Консервовані баклажани з перцем: крок 3

З баклажанів злийте воду, додайте часниково-перецево-соляну суміш, перемішайте і розкладіть по банках.

Консервовані баклажани з перцем: крок 4

Простерилизуйте баклажани 15-20 хвилин і закатайте. Консервовані баклажани готові.

Баклажани під соусом муждей

Молдовський соус муждей являє собою гостру приправу , яка містить в своїй основі часник , сіль і рослинне масло. Його подають до м'яса , риби, овочів , а також з ним роблять консервацію , зокрема солять баклажани на зиму.

Баклажани на зиму , приготовані з таким соусом, мають дуже приємний смак і аромат, і на святковому столі користуються великою популярністю.

Щоб приготувати солоні баклажани на зиму під соусом муждей, тобі знадобиться:

  • 3 кг баклажанів,
  • 2 головки часнику,
  • зелень (петрушка, кріп),
  • 150 г олії,
  • 2 ст. ложки солі.

Солоні баклажани на зиму - спосіб приготування:

  1. Баклажани помий, очисти від хвостиків і поріж великими кружечками.
  2. Пробланшуй баклажани в підсоленому окропі протягом 3 хвилин, потім дістань із води і дай воді стекти.
  3. Зелень помий і подрібни.
  4. Приготуй соус муждей. Для цього почисти і подрібни часник, додай у нього сіль, олію і добре перемішай.
  5. У чисті і сухі банки пошарово викладай соус муждей, остиглі баклажани і зелень.
  6. Банки накрий марлею і постав у темне тепле місце на 2-3 дні.
  7. Спробуй баклажани на смак. Якщо вони смачні і достатньо просолилися, то їх можна закатувати.
  8. Простерилизуй солоні баклажани на зиму під кришками протягом 20 хвилин, закатай і переверни банки, укутавши їх ковдрою до повного охолодження.

Консервовані баклажани по-грузинськи з горіховим соусом

Завдяки горіховому соусу, консервовані баклажани по-грузинськи набувають дуже приємного специфічного аромату і присмаку.

Готуються консервовані баклажани просто, із доступних продуктів, а на столі така закуска незмінно користується популярністю серед гостей.

Щоб приготувати консервовані баклажани по-грузинськи, тобі знадобиться:

  • 2 кг баклажанів,
  • 300 г волоських горіхів,
  • 200 г часнику,
  • 100 г гіркого червоного перцю,
  • 1 пучок зелені (кріп, петрушка, кінза),
  • 150 мл соняшникової олії,
  • 2 ст. ложки винного оцту,
  • 1 ч. ложка хмелі-сунелі,
  • 1 ч. ложка меленої паприки,
  • 1 ст. ложка солі,
  • 2 ст. ложки цукру.

Консервовані баклажани по-грузинськи - рецепт приготування:

  1. Овочі й зелень помий.
  2. Баклажани наріж кружечками завтовшки приблизно 1 см.
  3. Вимочи баклажани в підсоленій воді 30 хвилин.
  4. Потім відіжми і обсмаж у соняшниковій олії з двох боків до рум'яного кольору.
  5. Приготуй горіховий соус. Волоські горіхи очисти від шкаралупи.
  6. Подрібни горіхи, зелень, часник, гіркий перець.
  7. З'єднай компоненти соусу, додай сіль, цукор, оцет, соняшникову олію, спеції і ретельно перемішай.
  8. Додай у горіховий соус 2 склянки води і провари, помішуючи, 15-20 хвилин.
  9. На дно підготовлених чистих банок поклади по ложці гарячого соусу, а потім заповни їх смаженими баклажанами, промащуючи кожен кружечок соусом.
  10. Простерилизуй банки під кришками 45-60 хвилин.
  11. Потім закатай, переверни банки, вкутай ковдрою і залиш до повного охолодження.
  12. Консервовані баклажани по-грузинськи готові.

Консервовані баклажани з помідорами

Ще один різновид заготовки на зиму баклажанів - це консервовані баклажани з помідорами без болгарського перцю.

Така закатка чудово смакує у вигляді закуски до м'ясних страв і з картопляним гарніром.

Для любителів гостренького у консервовані баклажани з помідорами можна додати гіркий перець. Якщо ви віддаєте перевагу більш м'якому смаку, можна обійтися і без нього.

Можуть послужити заготівлею для майбутнього салату.

Якщо після відкривання банки закатки ви додасте до неї подрібнену свіжу цибулю і трохи запашної соняшникової олії, то ваші консервовані баклажани з помідорами набудуть зовсім нового смаку й аромату.

Щоб приготувати консервовані баклажани з помідорами, вам знадобиться:

2 кг баклажанів, 1 кг неперезрілих помідорів, 3-4 зубки часнику, за бажанням 1 стручок гіркого перцю, 2 ст. ложки оцту, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі.

Консервовані баклажани з помідорами - рецепт приготування:

Помийте овочі.

Баклажани поріжте середніми шматочками, засипте сіллю і залиште на 20-30 хвилин, щоб пішла гіркота. Потім промийте водою.

Обсмажте баклажани на олії на середньому вогні 7-10 хвилин.

Помідори поріжте невеликими скибочками.

Подрібніть часник і гіркий перець.

З'єднайте гарячі баклажани з помідорами, гірким перцем і часником, додайте сіль, цукор, оцет і акуратно перемішайте.

Розкладіть по банках, простерилизуйте 20-25 хвилин і закатайте.

Переверніть банки і укутайте до повного охолодження.

Коли прийде час куштувати консервовані баклажани з помідорами, перш ніж подати на стіл, додайте у баклажани дрібно нарізану цибулю і трохи запашної рослинної олії.

Консервовані баклажани "Вогник"

Консервовані баклажани " Вогник " дуже популярні на будь-якому святковому столі, особливо в зимову новорічну пору.

Ця закатка має названу "Вогник" тому, що вона гостренька і веселенька. Крім баклажанів до складу "Вогника" входить червоний (або жовтий) болгарський перець і гострий гіркий перчик.

До речі саме за рахунок кількості покладеного в консервовані баклажани гіркого перцю ви можете коригувати "температуру" свого "Вогника" і робити його або гостріше, або м'якше за смаком.

Щоб приготувати консервовані баклажани " Вогник ", вам потрібно:

5 кг баклажанів, 2,5 кг червоного або жовтого болгарського перцю, 4-5 стручків гострого червоного перцю, 200 г часнику, пучок зелені петрушки і кропу, 0,5 л олії, 250 мл 9%-го оцту, 2,5 столових ложки солі.

Як приготувати консервовані баклажани "Вогник":

Овочі помийте і почистіть.

Баклажани поріжте великими шматочками, посоліть і залиште на півгодини, щоб зійшла гіркота.

Потім відваріть баклажани в киплячій воді приблизно 5 хвилин.

Пропустіть через м'ясорубку часник, перець, кріп і петрушку.

Додайте до овочевої суміші сіль, оцет, олію, перемішайте і закип'ятіть.

З баклажанів злийте воду, додайте часниково-перецево-соляну суміш, перемішайте і розкладіть по банках.

Простерилизуйте баклажани "Вогник" 15-20 хвилин і закатайте.

Консервовані баклажани "Вогник" готові.

Рецепти від гурмана: овочеве соте

Приготуй баклажани на зиму - легка овочева закуска стане паличкою-виручалочкою до обіднього столу. Випробуй простий рецепт із баклажанів - овочеве соте.

Соте з баклажанів

Інгредієнти:

- 2 кг баклажанів,

- 1 кг помідорів,

- 400 г цибулі,

- 4-6 шт. моркви,

- 4-6 солодких перців,

- ½ склянки цукру,

- 2 ст.л. солі,

- 4 зубчики часнику,

- 2 лаврових листа,

- пучок петрушки,

- чорний перець горошком - за смаком.

Приготування

1. Баклажани наріж шматочками або кубиками, цибулю дрібно нарубай, перець наріж кільцями, помідори - скибочками, моркву - соломкою. Петрушку подрібни.

2. Солодкий перець і помідори посоли й дай трохи настоятися, поки вони не пустять сік.

3. Візьми каструлю, в якій тушкуватимеш соте. Налий у неї олію, виклади шарами разом із соком: помідори, цибулю, баклажани, моркву, солодкий перець, петрушку. Додай перець горошком, лавровий лист, також можеш іще трохи присолити. Тушкуй 45-50 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи. За 4 хвилини до готовності додай дрібно нарізаний часник.

4. Готове соте закатай у банку. Зверни увагу: якщо не любиш солодкий перець, у рецепті його можна замінити на моркву, помідори або цибулю.

Баклажани гострі в банці

Баклажани гострі на зиму: перелік потрібних продуктів

  • Баклажани - 3 кілограми,
  • Болгарський перець - 5 штук,
  • Гострий перець - 2-3 стручки,
  • Часник - 2 головки,
  • Столовий оцет - 60 мілілітрів,
  • Рослинна олія - 70 мілілітрів,
  • Сіль - 1 столова ложка,
  • Цукор - 100 грамів.

Баклажани гострі на зиму: рецепт приготування

  • Підготовчий етап. Приготуй банки, вимивши їх із содою і простерилізувавши. Прокип'яти кришки для закатування. Після цього займися баклажанами: вимий їх і відріж плодоніжки. Розріж баклажани на вісім частин - уздовж на чверті і поперек надвоє.
  • Посоли баклажани. Посип їх сіллю, добре перемішай і дай вистоятися приблизно півтори-дві години. Після цього знову їх вимий. Сіль поглине зайву вологу і зробить овочі міцніше, гарантуючи те, що вони не перетворяться на кашу.
  • Занур усі баклажани в каструлю з холодною водою і почни кип'ятити. Після закипання потримай їх там п'ять хвилин, після чого злий із них воду.
  • Підготуй продукти для маринаду. Болгарський і гострий перець очисти від насіння і плодоніжок і почисти часник. Пропусти все це через м'ясорубку і занур в іншу каструлю. Влий туди олію і оцет, додай сіль і цукор, постав на вогонь.
  • Доведи маринад до кипіння, після чого злий його в баклажани, що вже встигли охолонути. Каструлю з баклажанами постав на вогонь і знову доведи вміст до кипіння. Протримай баклажани на середньому вогні протягом п'яти хвилин, після чого вони будуть повністю готові.
  • Залий вміст каструлі в підготовлені банки, дотримуючись великої акуратності, щоб вони не тріснули від перепаду температур. Повні банки відразу ж закатай стерилізованими металевими кришками і переверни. Після того, як баклажани охолонуть, їх можна зберігати в прохолодному темному місці.

Варто зазначити, що цей рецепт розрахований на дуже міцні шлунки - враховуй це. Якщо хтось із твоїх домашніх має скарги на гастрит або виразку - краще не зловживати цією стравою. Баклажани гострі на зиму дійсно мають велику гостроту через значну кількість гіркого стручкового перцю і часнику. Якщо ти бажаєш, щоб закуска вийшла більш нейтральною, виключи з рецепта гострий перець або візьми один стручок. Ні в якому разі не додавай у маринад насіння гіркого перцю - від цього баклажани просто неможливо буде їсти.

Баклажанова закуска

Щоб приготувати заготовки з баклажанів на зиму, вам знадобиться:

5 кг баклажанів, 2,5 кг болгарського червоного перцю, 2 шт. гіркого перцю, 300 г часнику, 2 склянки олії, 1 склянка 9%-го оцту, 3/4 склянки цукру, 2-3 ст. ложки солі.

Рецепт заготовки з баклажанів на зиму:

Овочі помийте.

Баклажани наріжте шматочками середнього розміру і залийте підсоленою водою на 1 годину.

Злийте воду з баклажанів і помістіть їх в емальований посуд.

Солодкий і гіркий перець пропустіть через м'ясорубку і додайте в баклажани.

Протушкуйте баклажани з перцем на слабкому вогні під кришкою протягом 30 хвилин.

Потім в овочеву суміш додайте оцет, цукор, сіль, олію, перемішайте і тушкуйте 10 хвилин.

Подрібніть часник, додайте в баклажани і тушкуйте ще 5 хвилин.

Розлийте заготовки з баклажанів по стерилізованих банках і закатайте.

Переверніть банки, накрийте рушником або ковдрою і залиште до повного охолодження.

Баклажани по-грузинськи

Баклажани по-грузинськи: перелік інгредієнтів

  • Баклажани - 1 кілограм,
  • Оливкова олія - 400 мілілітрів,
  • Винний оцет - 5 столових ложок,
  • Цибуля - 1 головка,
  • Часник - 1 головка,
  • Перець чилі - 3-4 стручка,
  • Лавровий лист - 4 штуки,
  • Гвоздика - 4 штуки,
  • Насіння фенхелю - 1 столова ложка,
  • Насіння коріандру - 1 столова ложка,
  • Зерна гірчиці - 1 столова ложка,
  • Мед - 150 грамів.

Баклажани по-грузинськи: процес приготування

  • Вимий баклажани і наріж їх не дуже товстими кільцями. Виклади їх на деко, змасти оливковою олією і запікай у духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 200 градусів.
  • Почисти цибулю і часник. Перці чилі звільни від насіння і плодоніжок. Наріж цибулю і часник невеликими кубиками, а перець - тонкими смужками. Почни обсмажувати їх у сковороді, рясно залитій оливковою олією, після чого додай туди лавровий лист, гвоздику, гірчичні зерна, насіння фенхелю і коріандру. Постійно перемішуй отриману пряну масу, щоб вона не пригоріла. Як тільки все це рівномірно прогріється - зніми сковороду з вогню.
  • Приготуй маринад. На дуже слабкому вогні розтопи мед до рідкої консистенції, влий туди залишки оливкової олії й оцет. Засип туди вказану в рецепті кількість солі і доведи до кипіння.
  • У підготовлені заздалегідь стерилізовані банки почни викладати запечені кільця баклажана. У міру викладання, додавай туди заготовлені на сковороді обсмажені приправи. Коли наповниш банку - залий у неї маринад так, щоб він повністю покрив вміст. Відразу ж закатай готові банки і дай їм охолонути, перевернувши вверх денцями і замотавши в рушник або светр.

Баклажани по-грузинськи, зважаючи на високий вміст олії та оцту, чудово зберігаються в прохолодному місці, недоступному прямому сонячному світлу. Закуска виходить дійсно пікантною і дуже незвичайною. Ця страва не рекомендована до вживання людям, які страждають на хронічний гастрит або мають звернення з приводу виразки шлунка.

Тим не менш, такі баклажани дуже смачні і прекрасно урізноманітнюють будь-який святковий стіл. Всі інгредієнти дуже вдало підібрані і чудово підходять одне до одного, завдяки чому страва, незважаючи на свою складність, повністю гармонійна. Ось побачиш: кожен, хто спробує цю закуску в твоєму виконанні, не відмовиться від добавки і від рецепта приготування.

Джерело: lady.tochka.net

Віддав життя за Україну: На Херсонщині загинув 24-річний грузинський доброволець Леван Лохішвілі

четвер, 21 листопад 2024, 22:55

На війні проти російських бойовиків загинув грузинський доброволець - 24-річний Леван Лохішвілі. Про це повідомляє Ехо Кавказа, передають Патріоти України. Зазначається, що захисник загинув 19 листопада у Херсонській області внаслідок вибуху саморобног...

В Україні деяким пенсіонерам щомісяця доплачуватимуть 2361 грн: Ось хто отримає виплати

четвер, 21 листопад 2024, 22:40

В Україні протягом дії воєнного стану пенсіонери-чорнобильці щомісячно будуть отримувати доплату до пенсії у розмірі 2361 грн. Про це йдеться у проєкті закону № 12000, передають Патріоти України. Зазначається, що відповідно до нового законопроєкту про ...