Секрети здоров'я: Як їжа впливає на гормональну систему

Ми є тим, що ми їмо. Вже давно помічено, що їжа, яку ми вживаємо, впливає не тільки на самопочуття, але і настрій, а також позначається на стані здоров'я. І часто гормональні порушення безпосередньо пов'язані з неправильним харчуванням.

Але як їжа впливає на гормональну систему? Перед тим як коригувати раціон, рекомендуємо звернутися до ендокринолога і здати необхідні аналізи. Після результатів аналізів можна прийти до висновків і коригувати своє щоденне харчування, передають Патріоти України.

Їжа і гормони: де зв'язок?

Будь-які продукти, не важливо, хорошої вони якості чи поганої - всі вони так чи інакше впливають на функціонування гормональної системи. А перевірити це можна легко: наприклад, після з'їденого шоколаду вискочив прищ або після смаженої картоплі з'явилася висип.

Найчастіше багато дівчат страждають від проблемам зі щитовидною залозою. І часом цю проблему викликають звичні нам продукти харчування: цукор, консерванти, трансжири, кофеїн, бобові продукти, червоне м'ясо, молочні продукти. Щоб врівноважити гормон ТТГ, слід не тільки уникати цих продуктів, але і збільшити вживання клітковини і білка. Також варто звернути увагу на прийом їжі: слід їсти три рази на день без перекусів, а крупи - тільки на сніданок.

Естроген - головний жіночий гормон. Він також потрапляє під вплив продуктів харчування. Зниження або збільшення естрогену прямо пов'язане з неправильним харчуванням: вживанням жирних, гострих, копчених, солоних продуктів, зловживання фаст-фудом, нерегулярний прийом їжі і т.д. При нестачі естрогену відзначається роздратованість, погіршення сексуального лібідо, підвищена волосатість, збільшення маси тіла. Щоб нормалізувати гормон естроген, варто додати у свій раціон насіння льону, кунжутне насіння, бобові, каву і абрикоси.

При синдромі полікістозних яєчників або, як ще називають цей діагноз, інсулінорезистентності (наростає рівень глюкози та інсуліну) дуже важливо харчуватися тричі на день, в проміжках дозволяючи собі тільки воду, чай або натуральну каву без молока і цукру. Також фахівці наполягають додавати в свій раціон клітковину і рослинні жири: лляну олію, авокадо, горіхи, і повністю виключити молочні та кисломолочні продукти.

Але не менш важливим вважається кортизол - гормон стресу. Погане вироблення цього гормону пов'язане не тільки з депресією і стресом, але і з неправильним харчуванням. Фахівці рекомендують знизити вживання кофеїну, а то і зовсім відмовитися від нього. Найкраще замінити міцну каву чашкою зеленого або трав'яного чаю.

Джерело: lady.tochka.net

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...