Шарль Азнавур, Монсеррат Кабальє та інші: 5 видатних імен, які покинули світ цього року

Цікаві факти з біографій найвидатніших людей, які померли цьогоріч.

Шарль Азнавур. Дід Шарля Азнавура був особистим кухарем царя Миколи ІІ

Патріоти України разом з виданням Газета.ua представляють до Вашої уваги короткі біографії найвидатніших людей мистецтва та політики, які померли цьогоріч.

Французький шансоньє 94-річний Шарль Азнавур помер 1 жовтня. Мав гостру серцево-легеневу недостатність. За тиждень до смерті обіцяв повернутися на сцену. Справжнє ім'я - Шахнур Вахінак Азнавурян, народився в Парижі, за походженням - вірменин. Емігрувавши з Грузії, батько відкрив у Парижі кавказький ресторан, мати - колишня актриса - стала швачкою. Шарль Азнавур навчався у дитячій артистичній школі. У 12 років дебютував у кіно. Ночами виступав у вар'єте. Під час Другої світової війни годував сім'ю – батько пішов добровольцем на фронт. Писати пісні почав у 16 років. Є автором понад 1300 творів. Їх виконували іспанець Хуліо Іглесіас, американці Боб Ділан, Лайза Мінеллі та Рей Чарльз. Знявся в понад 70 фільмах. Найвідоміші — "Стріляйте в піаніста", "Бляшаний барабан", "Зачарована гора" й "Арарат". 1946-го познайомився з Едіт Піаф. Вона запросила Азнавура взяти участь в її турі США й Канадою. 1956 рік вважають "проривом" Азнавура до слави – після концертів у Парижі та Касабланці в Марокко. Записав 294 альбоми. Продав більш як 100 млн дисків. Брав участь у створенні кількох оперет. Видав дві автобіографічні книжки й альбом фотографій. 1998-го Times і CNN визнали Шарля Азнавура найкращим естрадним співаком ХХ століття. 2002-го став міністром культури Франції. Коли 1988-го у Вірменії стався землетрус, організував акцію "Азнавур – Вірменії". Надсилав гроші на відновлення електрики, будівництво шкіл. Його іменем назвали площу в столиці країни Єревані. Присвоїли звання героя Вірменії та почесного посла країни у ЮНЕСКО.

У рейтингу найвідоміших режисерів світу  Бернардо Бертолуччі займає 44 місце (фото ВВС)
У рейтингу найвідоміших режисерів світу Бернардо Бертолуччі займає 44 місце

26 листопада у своєму будинку в Римі на 78-му році життя помер знаменитий італійський режисер Бернардо Бертолуччі. У нього був рак. Більше десяти років знаходився в інвалідному візку. Режисер втратив здатність самостійно пересуватися після того, як в 2003 році йому зробили невдалу операцію по видаленню грижі. Бертолуччі народився в Пармі в сім'ї вчительки Нінетти та історика мистецтв, кінокритика і поета Аттіліо Бертолуччі. Бернардо з дитинства писав вірші. Закінчив Римський університет, де вивчав сучасну літературу. ­1961-го почав працювати помічником режисера П'єра Пазоліні, з яким товаришував його батько. За три роки зняв свій перший фільм "Кістлява кума". Відомим став після виходу на екрани еротичної картини "Останнє танго в Парижі". Усього випустив понад 20 стрічок. Його фільм "Останній імператор" отримав дев'ять "Оскарів", а стрічку "Конформіст" критики визнали шедевром світового кіно. Був володарем "Золото Глобуса" та лауреатом Венеційського й Каннського кінофестивалів. 2014-го отримав Нобелівську премію миру. Був двічі одружений. Перша дружина – актриса Адріана Асті, як зіграла в його фільмі "Перед революцією". 1978 року одружився вдруге з англійською режисеркою і сценаристкою Клер Пеплоу.

Джордж Буш-старший страждав на хворобу Паркінсона (фото: УНІАН) Джордж Буш-старший страждав на хворобу Паркінсона

30 листопада у віці 94 роки помер 41-ий американський президент Джордж Буш. Страждав на хворобу Паркінсона. Пересувався в інвалідному візку. Народився в сім'ї банкіра і сенатора від Республіканської партії Прескотта Буша. Джордж Буш брав участь у Другій світовій. В армію записався 18-річним, став наймолодшим пілотом США. 2 вересня 1944-го під час атаки на японський острів Тітідзіма його літак підбили. Буш зумів скинути бомби і вистрибнув із літака над океаном. За це був нагороджений Хрестом льотних заслуг — однією з найвищих військових нагород. Згодом отримав диплом економіста в Єльському університеті. У 40 років став мільйонером. Створив нафтовидобувну компанію "Запата Корпорейшн". Після цього пішов у політику. Був послом США в ООН, очолював Центральне розвідуправління. Вісім років працював державним секретарем. Президентом став 1989 року. Наприкінці липня 1991 року відвідав Радянський Союз. У промові закликав українців утриматися від виходу з СРСР і проголошення незалежності. Пішов із політики, коли програв вибори Біллу Клінтону у 1993-му. Поховали Джорджа Буша 6 грудня в місті Коледж-Стейшен на території Техаського університету "Ей енд Ем". Тут спочиває його старша донька Паулін Робінсон, яка померла від лейкемії 3-річною, та дружина Барбара Буш, якої не стало минулої весни. Прожили у шлюбі 73 роки. Їхній старший син 72-річний Джордж Буш став 43-м президентом США. Молодший на сім років Джон був губернатором Флориди. 63-річний Нейл і Марвін, 62 роки, — бізнесмени. Донька Дороті керує власним благодійним фондом.

Композитор Франсіс Ле отримав “Оскар” у 1970-му (фото: Новое Время)
Композитор Франсіс Ле отримав “Оскар” у 1970-му

7 листопада помер французький композитор 86-річний Франсіс Ле. Звістку про смерть Ле повідомив мер Ніцци, де народився композитор, Крістіан Естрозі. Причина смерті невідома. Батьки Франсіса була садівниками італійського походження. В двадцятирічному віці Ле переїхав в Париж, де почав виступати на музичних сценах Монмартру. Писав музику до фільмів. Отримав "Оскар" за найкраще музичне супроводження у стрічці "Історія кохання" 1970-го. Також складав пісні для Едіт Піаф, Мірей Матьє, Френка Сінатри, Елли Фіцджеральд та Перрі Комо. Написав більше 600 композицій. У 1968 році Ле одружився на Дагмар Пуец. Пара мала двох синів і одну дочку.

Аби допомогти батькам, Монсеррат Кабальє підробляла продавщицею та швачкою (фото:  УНІАН)
Аби допомогти батькам, Монсеррат Кабальє підробляла продавщицею та швачкою

6 жовтня, у віці 85 років, померла одна з найвідоміших у світі оперних співачок – Монсеррат Кабальє. З середини вересня вона перебувала у барселонській клініці Сант-Пау. Мала проблеми з сечовим міхуром. Монсеррат Кабальє з відзнакою закінчила Філармонічний драматичний ліцей Барселони. Її батьки жили бідно. Аби допомогти їм, підробляла продавщицею та швачкою. Після отримання диплома працювала в оперних театрах Італії, ­Швейцарії та Німеччини. До Барселони ­повернулася ­1962-го. Відомою стала за три роки. Тоді в американському "Карнегі Холі" вийшла на сцену замість оперної співачки Мерелін Хорн, яка захворіла. Виконала партію Лукреції Борджіа в однойменній опері італійського композитора Гаетано Доніцетті. Публіка влаштувала їй 20-хвилинні овації. Виконала майже 125 оперних партій. Видала понад 100 дисків. 1988-го з вокалістом британського рок-гурту "Квін" Фредді Меркюрі записала альбом "Барселона". Заголовна пісня стала офіційним гімном літніх Олімпійських ігор 1992 року, що відбувалися в Барселоні. В Україні виступала тричі. Востаннє — минулої весни. Монсеррат Кабальє колекціонувала віяла і любила дивитися футбол. 54 роки прожила у шлюбі з іспанським оперним співаком Бернабе Марті. Йому зараз 89 років. Виховали двох дітей. Син 52-річний Бернабе й донька Монсеррат, 46 років — співаки.

Лауреат 3 премій "Греммі", джазова співачка Ненсі Вілсон померла у віці 81 року. Про це повідомила її представниця Девра Холл Леві, передає Associated Press. Перед смертю Вілсон довгий час хворіла. Точна причина смерті не розкривається. Артистка померла у себе вдома у місті Піоніртаун, штат Каліфорнія.

Джерело: Газета.ua

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...