Щоб не повернули до Росії: Україна заявила права на 1000-літній меч, який конфіскувала естонська митниця

Посол України в Естонії переконаний, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію.

Древній меч вікінгів. Фото: sokrytoe.net.Україна попросила не віддавати Росії древній меч епохи вікінгів, який конфіскували естонські митники. Як повідомляють Патріоти України з посиланням на "Інтерфакс-Україна", посол України в Талліні Віктор Крижанівський зазначив, що ця унікальна знахідка не з Росії, а з Волинської області України.

Крижанівський переконаний, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію. "Мені надійшов сигнал з Києва. На зв'язок вийшов співробітник нашого міністерства культури, який займається цим предметом. Після контакту з ним ми прочитали новину на вашому сайті і вивчили публікацію на музейному порталі України, де детально описується історія з мечем, який знайдений на Волині, а потім зниклого. Тепер до справи підключився і наше МЗС. У такій ситуації ми вважаємо важливим як мінімум припинити процес передачі знахідки", - розповів посол.

Як відомо, цю стародавню зброю співробітники податково-митного департаменту виявили під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. Експертиза показала, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 000 євро.

Депортації бути? У Чехії зробили заяву щодо українців призовного віку, які ухиляються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 3:25

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує позицію тих українських чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації виїздом за кордон. Водночас визнав, що механізми держави обмеженні в питанні депортації таких люде...

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...