Шевченківська премія-2018: Кого і за що нагороджував сьогодні Порошенко

На здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони.

Глава держави вручив Шевченківську премію-2018. Фото:прес-служба Президента України

У 204 річницю дня народження великого Кобзаря президент Петро Порошенко вручив Шевченківську премію восьми лауреатам 2018 року у категоріях література, публіцистика, музичне мистецтво, візуальне мистецтво та кіномистецтво. Про це повідомляє прес-служба президента, зазначають Патріоти України.

Церемонія нагородження відбулася у п’ятницю, 9 березня у Національному музеї Тараса Шевченка у столиці. Глава держави висловив вдячність членам Шевченківського комітету за роботу, яку вони провели задля визначення претендентів, адже на здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони.

"Вітаю ваше рішення про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року", - сказав Петро Порошенко.

Порошенко, зокрема, зазначив, що цьогорічна лауреатка премії з літератури Емма Андієвська не змогла приїхати з Німеччини "з об’єктивних причин", але наголосив, що вона народилася в Донецьку, хоча більшу частину життя прожила за кордоном, проте з Україною в серці і для України, й нині належить до найвідоміших митців українського зарубіжжя.

Також голова держави зауважив, що лауреатом у категорії "Публіцистика" став доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, автор книги "Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності" Сергій Плохій.

"Це фундаментальне наукове дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі. Європі потрібна об’єктивна наукова правда про Україну", – зауважив Порошенко.

Лауреатом у категорії "Музичне мистецтво" стала композиторка Вікторія Польова, чиї композиції, на думку музикознавців, одні з найкращих у загальній картині сучасної української музики.

У номінації "Візуальне мистецтво" переміг художник Павло Марков, твори якого, за словами Порошенка, постійно експонуються в престижних галереях світу.

У категорії "Кінематографія" лауреатами стали четверо творців сучасного українського документального кіно, а саме – режисер циклу історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності, Володимир Тихий і співавтори фільмів: оператори Юрій Грузінов, Ярослав Пілунський і Сергій Стеценко.

Зазначимо, особам, удостоєним Національної премії, присвоюється звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка і вручаються Диплом та Почесний знак лауреата.

Також до складу премії входить грошова нагорода, яка у порівнянні з 2017 роком не змінилася та склала 240 тис. грн кожному з нагороджених.

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...