Скільки парафій Московського патріархату перейшло до Православної церкви України: Названо цифри (карта)

68 парафій колишньої Української православної церкви Московського патріархату перейшли до новоствореної Православної церкви України, повідомляють Патріоти України.

До новоствореної Православної церкви вже перейшли 2 кафедральні собори – Спасо-Преображенський собор у Вінниці та Миколаєво-Успенський собор у Коломиї.

Також до складу ПЦУ увійшли 66 парафіяльних храмів. Найбільше з них перейшли до Помісної церкви у Вінницькій області, де про вихід з Московського патріархату оголосила вже 21 парафія. У Хмельницькій області таких храмів 12, у Львівській і Волинській по 6, а 5 – в Черкаській.

Зазначимо, раніше спікерВерховної Ради Андрій Парубій наголосив, що парафії, які переходять до ПЦУ, демонструють високу культуру українців.

Водночас, спікер ВР переконаний, що Москва і надалі буде робитися спроби, щоб спровокувати церковні конфлікти. Тому, і суспільство, і влада мають не допустити жодних провокацій, в яких зацікавлений Кремль.

Окрім того, Парубій пропонує на рівні парламенту впорядкувати процедуру переходу церков Московського патріархату до Православної церкви України. Зокрема, він запропонує розглянути підготовлений законопроект, яким це питання буде юридично впорядковане, вже у найближчий сесійний тиждень.

"Цей крок, як і отримання Томосу, дозволить переходу до ПЦУ перерости у велику хвилю, коли всі українці з різних куточків України будуть приходити до Української церкви і ставати вірянами Української церкви", – підсумував політик.

Нагадаємо, наразі Православна церква України має близько 7 тисяч парафій. В інтернеті створили онлайн-карту, на якій позначені громади, що перейшли під юрисдикцію Православної церкви України від УПЦ Московського патріархату.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...