Сочинське похмілля: ФСБ і Мінспорту РФ причетні до підміни проб росіян на Зимовій Олімпіаді-2014 - Всесвітнє антидопінгове агентство

Підтверджена інформація, що ночами лабораторія в Сочі знищувала допінг-проби, замінюючи їх чистими аналізами сечі, підготовленими за кілька місяців до змагань.

Всесвітнє антидопінгове агентство. Ілюстрація:sport.unian.ua

Міністерство спорту Росії за активної участі і під контролем Федеральної служби безпеки проводило маніпуляції з результатами допінг-проб російських атлетів під час Олімпіади в Сочі. Про це на прес-конференції в Торонто заявив глава незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства Річард Макларен, передають Патріоти України з посиланням на Sky News.

Лабораторія в Сочі підміняла допінг-проби з метою приховати сліди застосування допінгу російськими спортсменами, які представляли різні олімпійські дисципліни, говориться в доповіді комісії.

Не менше 15 чемпіонів та призерів Ігор 2014 року брали участь в підтриманій державою програмою підробці аналізів, сказав Макларен. Комісії відомо про 312 підмінених проб.

Комісія під керівництвом Макларена була створена після публікації статті в New York Times, в якій колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков повідомив про масове вживання допінгу російськими спортсменами на Олімпіаді в Сочі.

Зокрема, підтверджена інформація Родченкова, що ночами лабораторія знищувала допінг-проби, замінюючи їх чистими аналізами сечі, підготовленими за кілька місяців до змагань. У приміщенні для зберігання проб було завчасно зроблено замаскований отвір між підлогою і стіною, через який туди потрапляли "чисті" контейнери з сечею.

Комісія також встановила інші факти приховування реальних результатів допінг-проб російських атлетів, починаючи з 2011 року.

Як відомо, 17 липня антидопінгові комітети США, Канади, Нової Зеландії, Німеччині і Японії закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути всіх без винятку російських спортсменів від участі в літніх Олімпійських іграх в разі, якщо "комісія Макларена" підтвердить відомості про масову підробку допінг-проб.

Поки тільки Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій відсторонила Росію від міжнародних змагань. Легкоатлети з РФ, крім Дарії Клішиної, не зможуть брати участь в Олімпіаді 2016 року.

У червні слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу стосовно Родченкова, чиї показання дали початок розслідуванню WADA, за звинуваченням у зловживанні повноваженнями.

У Польщі "злякалися" депортації українських чоловіків - Forbes дізнався причини

неділя, 12 травень 2024, 10:50

Польща взяла на себе зобов'язання допомогти Україні у репатріації чоловіків, які є військовозобов’язаними, після прийняття нового закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня. Однак крім етичних розглядів, цей крок може мати серйозний вплив н...

Супутники Starlink перевантажені через магнітну бурю: Маск пояснив ситуацію

неділя, 12 травень 2024, 9:59

Скандально відомий американський комерсант Ілон Маск повідомив про підвищене навантаження на супутники Starlink (належать його компанії SpaceX) через геомагнітну бурю на Сонці. Про це він написав у своїй соцмережі "Х" (екс-Twitter). "Прямо зараз відбув...