Сьогодні - день пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії: Історія, прикмети, традиції

​Цей день символізує головні християнські чесноти - віру, надію і любов.

День Віри, Надії, Любові і матері їх Софії - свято християнських чеснот. Фото: modista.org.ua..

Сьогодні, 30 вересня, важлива дата для православних християн - відзначається свято Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Незважаючи на трагічну долю цих святих великомучениць, свято це дуже світле і радісне.

Історія престольного свята пам'яті мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії корінням сягає в II століття від Різдва Христового, відзначає протоієрей Георгій Коваленко.

Згідно з легендою, в другому столітті в Римі жила вдова Софія і виховувала трьох дочок - Пістіс, Елпіс і Агапе - в християнській вірі. Римський імператор Адріан, отримавши донос про Софію і її дочок, наказав звернути їх в язичницьку віру. Однак ні Софія, ні її дочки не відреклися від віри в Христа. За це імператор наказав стратити дочок на очах у матері. Дочки Софії, чиї імена переклали на українську мову, як Віра, Надія і Любов, були обезголовлені, а через три дні на їх могилах померла і їх матір Софія. Соратники по вірі поховали тіло Софії поруч з її дочками, і свята Софія удостоїлася бути прославленою як великомучениця. Тепер ці святі мучениці моляться на небі за нас, і особливо за жінок з іменами Віра, Надія, Любов і Софія.

За словами протоієрея Георгія Коваленка, свято святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії - одне з найулюбленіших свят нашої церкви. За його словами, дуже символічно, що ці жіночі імена є відображенням головних християнських чеснот. Ці імена гарні самі по собі і дуже поширені в нашій країні.

Священнослужитель пояснює, що ім'я «Віра» означає для нас те, що кожній людині потрібно зберігати віру в Бога, «Надія» - сподіватися на милість Божу і спасіння безсмертної душі, «Любов», найголовніша чеснота, - любити, згідно заповіді Христа, і Бога, і ближнього свого. Любов в християнському розумінні - це любов без причини, без користі, здатна пробачити будь-які недоліки. І над усіма цими чеснотами - мати Софія, що означає премудрість, іншими словами, по-справжньому мудрим може бути той, хто виховає в собі віру, надію і любов.

Святкувати цей день, на думку отця Георгія, потрібно в колі сім'ї, з давніх-давен існує традиція пригощати в цей день пирогами жінок з іменами Віра, Надія, Любов і Софія.

Дні Ангела для Віри: 26 лютого, 14 червня, 30 вересня, 14 жовтня, 15 грудня, 31 грудня.

Дні Ангела для Надії: 14 березня, 20 березня, 30 вересня, 21 жовтня.

День Ангела для Любові: 30 вересня.

Дні Ангела для Софії: 28 лютого, 1 квітня, 4 червня, 17 червня, 14 серпня, 30 вересня, 1 жовтня 29 грудня, 31 грудня.

Традиції свята

Свято має свої незвичайні традиції. Можливо, вони комусь здадуться застарілими, але від цього суть їх не зміниться.

30 вересня раніше називали “бабиним святом”, який починали з плачу. Тоді вірили, що ранок цього дня всі жінки повинні починати з гучного плачу, який служить своєрідним оберегом.

Сльози в народній традиції – це не тільки вираз природного горя або смутку, але і форма ритуальної поведінки. І так шанували матір дівчаток Софію, яка померла в трагічній агонії за дочками.

Якщо 30 вересня оплакати всіх своїх близьких і свою власну долю, то протягом року нічого поганого не трапиться. Також раніше в селах влаштовувалися “сільські святці”, коли молодь збиралася, щоб на інших подивитися і себе показати.

Заміжні жінки в цей день навпаки, щоб забезпечити спокійну атмосферу в домі, купували в церкві три свічки, з яких дві ставили там же, в храмі, перед ликом Христа, а одну приберігали для будинку. Опівночі її треба було встановити в середині хлібного короваю, спеціально для цього виставленого на стіл, запалити і вимовити цілих 40 разів поспіль заповітні слова про те, щоб будь-яке зло зникало, а спокій в родині прибував. А вранці нагодувати тим хлібом домочадців (тільки їх і нікого зі сторонніх, навіть гостей) і ні в якому разі не викидати ні крихти.

Святі Віра, Надія, Любов: прикмети

У День Віри, Надії і Любові здавна люди помічали прикмети, щоб судити про найближче майбутнє. Віра, Надія, Любов і матір їх Софія завжди багато розповідали слов’янам.

30 вересня вважається небезпечним і нещасливим днем. У цей день жінка повинна виплакатися з ранку про себе, про свою жіночу долю, про рідних і близьких, про свій будинок для полегшення душі.

Вінчання, заручини і весілля 30 вересня не проводять – погана прикмета. Жінкам не слід сьогодні займатися домашніми справами.

Народні прикмети говорять, що цей день завжди холодний, і дощитиме. Після Віри, Надії, Любові починаються перші заморозки. Якщо полетять журавлі в цей день, то на Покрову буде мороз, а ні, то зима буде пізніше. Зазвичай слідом журавлів кричали: “колесом дорога”, для того, щоб навесні вони знову повернулися в рідні місця.

Якщо в цей день пішов дощ, буде рання весна. На Віру, Надію, Любов сватаються, а на Покрову весілля грають.

Ікона Віра, Надія, Любов і матір Софія

Прийнято вважати, що ікона Віри, Надії, Любові і матері їх Софії багато в чому допомагає, якщо до неї звернутися зі щирою молитвою.

Через цю ікону звертаються до святих із проханням про створення і збереження сім’ї. Вона допомагає тим, хто хоче мати дітей.

Заміжні жінки з дітьми моляться перед іконою про здоров’я всіх членів сім’ї, про одужання дитини, про позбавлення від жіночих хвороб і захворювань суглобів. Ікона допоможе пережити важку втрату, після молитви перед нею люди позбувася скорботи і печалі.


Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...