Сьогодні - день святої Катерини: Історія, традиції, прикмети (фото)

​У День святої Катерини, 7 грудня, незаміжнім дівчатам прийнято гадати на судженого, а також просити великомученицю про щасливу долю, взаємну любов і міцний шлюб.

7 грудня - день пам'яті святої великомучениці Катерини. Фото: ЖЖ.

7 грудня відзначається православне свято день святої Катерини. Свята Катерина - покровителька модисток і кравців. А ще - тих, хто вірить в долю, бо великомучениця Катерина допомагає юним леді вдало вийти заміж, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Життя великомучениці Катерини

Свята Катерина жила в Олександрії в багатій родині, і на її руку претендували кращі женихи міста. У 304 році Катерина прийняла християнство і стала проповідувати віру в Ісуса Христа.

Коли в Олександрію прибув імператор Максиміан на проведення язичницького свята, жерці стали приносити в жертву не тільки тварин, а й людей, які сповідують християнство. Свята Катерина, не витримавши жахливого видовища, підійшла до імператора і стала пояснювати йому язичницькі омани.

Дівчина сподобалася імператору, і щоб звернути її в язичництво, Максиміан закликав 50 мудреців імперії, але після спілкування з Катериною вони увірували в Христа і були спалені. Імператор спробував спокусити дівчину своїм багатством. Коли ж у нього нічого не вийшло, піддав її жорстоким тортурам і наказав кинути в темницю.

Імператриця Августа, воєвода Порфирій і супроводжуючі їх воїни прийшли в темницю і вислухали мученицю, після чого всі вони також прийняли християнство. Всіх їх було страчено, а сама свята Катерина була піддана страшним мукам - колесуванню. Коли вона спокійно підійшла до знаряддя страти, ангел розбив його вщент. Тоді Катерина сама поклала голову під меч ката.

Кілька років по тому християни в Єгипті знайшли останки Катерини і поховали в монастирі на священній горі Синай. Сьогодні монастир - це великий духовний центр, в якому знаходиться стародавній архів і велика бібліотека стародруків та церковних раритетів. Вважається, що свята Катерина є покровителькою вчителів, освічених людей і вчених.

Але є безліч обрядів, які варто зробити в цей день. І не дивлячись на те, що доля самої Катерини склалася трагічно, в слов'янській традиції вона вважається заступницею і покровителькою жінок. І з цим пов'язані різні традиції і прикмети.

З цього дня в Україні наступали холоди і довгими вечорами в будинках влаштовувалися посиденьки, звані вечорницями. На ці вечорниці збиралися молоді дівчата, в складчину готувалися частування - їжа була дуже проста - каша і борщ.

Що можна і не можна робити:

Дівчата співали і веселилися, танцювати було не можна, дотримувався Різдвяний піст. В кінці вечора кожна по черзі виносила на подвір'я миску з вечерею, загорнуту в новий рушник і кликала «Доля, прийди до мене вечеряти!». Якщо відгукувався ранковий півень, то дівчина вийде заміж цього року.

Перед світанком дівчата зрізали вишневі гілочки і вдома ставили їх у воду. Якщо гілка розпускалася до Різдва, це обіцяло швидке заміжжя.

Народні прикмети в день Катерини, 7 грудня:

Ясна погода на Катерину - буде морозна зима

Тепла погода - морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня)

Якщо людина народилася 7 грудня, то його талісманом є онікс

Відлига і туман 7 грудня віщують морози через 10 днів

Сніг випав на суху землю - зимовий шлях встане, і наступний рік буде неврожайним

Корови трясуть задніми ногами - чекаючи похолодання

Кола навколо місяця віщують мороз

Сонячні промені пучками спрямовуються догори - скоро почнеться завірюха

Маленькі зірки на небі стануть прикметою до того, що скоро буде снігопад

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...