Соціологи здивували: Скільки українців не знають, все ще не знають, що таке томос

Інформаційно активного населення в державі не так вже й багато. Адже кілька місяців інтенсивних новин з ключового питання не пробили "товстошкірість" більшості співгромадян. Чуму ж тут дивуватися, що хтось любить досі Путіна?

71,5% громадян України не знають точно, що таке томос. Про це свідчать результати дослідження, проведеного у вересні Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення громадської організації "Детектор медіа" за фінансування міністерства закордонних справ Данії, зазначають Патріоти України.

42% респондентів, які говорять, що їм відомо про томос, дізналися про його значення зі ЗМІ. Найбільше про томос знають жителі заходу України – 43%, найменше, 16–18% – на півдні і сході.

Дослідження проводили із 8 до 23 вересня методом особистого інтерв'ю з використанням планшетів у домогосподарствах проживання респондентів. Було опитано 2026 українців, які проживають у всіх регіонах, окрім Криму. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.

Томос – документ у церковному житті, яким, зокрема, материнська церква офіційно надає автокефалію. 11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано, із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета було знято накладену РПЦ анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви.

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...