Спецоперація тривала більше року: Задокументовано протиправну діяльність 35 футбольних клубів - Аваков

​Скандал навколо тотальної корупції серед українських футбольних функціонерів набирає обертів. Правоохоронці провели обшуки на території 10 областей, більше 300 осіб проходитимуть по кримінальному провадженню

Національна поліція провела масштабну спецоперацію по справі про футбольну корупцію. Про це заявив глава Міністерства внутрішніх справ (МВС) Арсен Аваков під час брифінгу, повідомляють Патріоти України.

Повідомляється, що поліцейська спецоперація, спрямована на виявлення осіб, причетних до організації "договірних" футбольних матчів тривала більше одного року. Так, правоохоронцями задокументовано протиправну діяльність п'яти злочинних груп і 35 футбольних клубів. Сьогодні в рамках цієї справи Департаментом захисту економіки, Головним слідчим управлінням Національної поліції і ГПУ проведено 40 обшуків на території 10 областей.

"Футбольний бізнес" приносив організаторам замовних матчів шалені прибутки, у грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів США на рік.

За даними правоохоронців, у корупційних схемах фігурував підкуп гравців, арбітрів, власників клубів, залякування та погрози. Суми "винагород" за перемогу у матчі або "нічию" коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

"Так, наприклад, представник ПФК "Суми" запропонував арбітру 30 тисяч гривень за "нічию" та 100 тисяч гривень за перемогу клубу у матчі ПФК "Суми" – ФК "Волинь". В подальшому даний клуб став переможцем, а арбітр одержав обіцяну "винагороду". Зустріч відбулась в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру 3900 доларів США неправомірної вигоди", – розповів глава МВС Арсен Аваков.

Також було задокументовано протиправну діяльність і представників МФК "Миколаїв". В цьому випадку за перемогу у матчі МФК "Миколаїв" ‑ ФК "Геліос" арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень неправомірної вигоди.

В МВС зазначають, що організаторів договірних матчів планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань) Кримінального кодексу України.

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...

Аби створити відчуття кризи: Samsung запровадив 6-денний робочий тиждень

вівторок, 23 квітень 2024, 16:48

Samsung Group запровадив шестиденний робочий тиждень для керівників всіх підрозділів компаній. Головною причиною є труднощі в бізнесі. Про це повідомляє Business Insider, передають Патріоти України. Деякі керівники підрозділів почнуть працювати за нови...