"Спогади про дитинство і туга за рідною мовою": Неймовірна історія британок з Тернопільщини (фото)

Днями Великі Бірки, що поблизу Тернополя, відвідали дві жительки Великобританії. Жінки – онуки депортованих у 1940 році великобірківчан, щоб відвідати батьківщину своїх батьків.

З Великобританії на Тернопільщину приїхали Джоан і Хелен Марищаки, сім’ю яких у 1940 році депортували до Сибіру, передають Патріоти України з посиланням на місцеве видання Терен.

– У 1937 році Йосип Марищак з дружиною і трьома синами з села Грабовець перебрались до Великих Бірок, викупивши у Анастасії Студенної, за 610 злотих, змельну ділянку і хатину, – переповідають історію у селищній раді. – Сім’я жила з обробітку землі, вирощували тютюн. Але незабаром наступили грізні часи, розпочалась війна, а вже навесні 1940 року нкведисти депортували всю сім’ю Марищаків до Сибіру.За історією, Йосип вступив добровольцем до війська, а за ним вирушила вся сім’я, проте невдовзі він захворів на тиф і помер. Сім’я змушена була їхати далі разом з військом. І в результаті вони дістались до Африки, а вже наприкінці війни – до Великобританії. Як розповіли британки, спогади про дитинство і туга за рідною мовою батьків не полишала. Тому згодом жінки вирішили розшукати батьківщину батьків. Дорога привела їх у Грабівці та Великі Бірки.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...