Справжнє пекло: Експерт розповів про тисячі страшних смертей в АТО і плутанину з "цифрами"

Стало відомо, чому українська влада не може підрахувати кількість бійців, які загинули на Донбасі. Про це спеціально для Politeka розповів військовий експерт Михайло Жирохов, повідомляють Патріоти України.

Згідно з офіційними даними ООН, загальне число загиблих за час бойових дій на Донбасі оцінюється в 10 тис. чоловік. Однак точні цифри втрат і понині є дискусійними.

Проте очевидно, що велика частина загиблих – це військовослужбовці української армії та інших збройних формувань (Національна гвардія України, Державна прикордонна служба, СБУ, МВС та добровольчі формування)

“Втрати особового складу ЗСУ є одними з найбільш задокументованих, адже всі тіла загиблих в обов’язковому порядку потрапляють в цивільні морги, звідки або передаються родичам, або вдаються до землі як «невідомі захисники батьківщини» на трьох великих кладовищах – в Дніпрі, Запоріжжі та Старобільську”, – пояснює експерт.

Примітно, що у військових є градація загибелі – «під час виконання військовослужбовцями обов’язків військової служби» та «не під час виконання обов’язків військової служби”. А це в свою чергу призводять до абсолютно різних цифр, яке видають наші офіційні органи.

Так, за офіційними даними Міноборони України, за станом на 2 червня 2017 року загинуло 3930 військовослужбовців ЗСУ, причому 2267 загинули на полі бою, ще 1663 – потрапили в число так званих небойових втрат.

“Це перш за все самогубства, нещасні випадки, дорожньо-транспортні пригоди, умисні вбивства, необережне поводження зі зброєю та порушення правил техніки безпеки. В останню цифру включаються і випадки по всій армії, в тому числі в тилових частинах і на полігонах”, – підкреслює експерт.

У той же час, з вуст офіційних осіб звучать і інші цифри. Так, в серпні начальник Генштабу Віктор Муженко озвучив дані по загиблим військовослужбовцям ЗСУ за три роки війни: 2307 загиблих в бойових діях і 871 – небойові втрати (всього 3178 загиблих).

Буквально за кілька днів до цього, на урочистих заходах з нагоди Дня повітряних сил ЗСУ за участю Петра Порошенка, була озвучена зовсім інша цифра – 2600 загиблих військовослужбовців.

Причина через яку відбувається плутанина в підрахунках загиблих швидше за все криється в різному підході до підрахунків. Швидше за все, Муженко мав на увазі загальні втрати, а Верховний Головнокомандувач – тільки бойові.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...