Стів Возняк: Українець, без якого Apple не мав би шансів на успіх (відео)

Стів Возняк – вихідець з буковинської родини емігрантів. Він став одним із перших творців персональних комп'ютерів і засновником однієї з найуспішніших компаній світу.

Стів Возняк

При цьому до неймовірної слави та грошей виявився цілком байдужим. Усе, що придумував Возняк, Джобс знав, як продати, - йдеться в сюжеті 24 каналу, передають Патріоти України.

Інженерний хист виявив ще змалку. Батько Стіва – вихідець з буковинської родини емігрантів, працював над ракетною програмою компанії Lockheed. На звичайному аркуші паперу пояснював 4-річному синові, як працює тогочасна техніка. Не дивно, що вже в 11 років Возняк самостійно майструє радіо, а підлітком виграє олімпіади з математики. Ось у цей період і почнуть з'являтись його перші творіння. Спершу – пристрій для безкоштовних, а отже, нелегальних дзвінків. Стів навіть якось додзвонився у Ватикан і, видаючи себе за американського дипломата, мало не поговорив з Папою.

Далі вигадав сервіс із телефонними жартами – просто орендував автовідповідач і щодня записував на нього нові повідомлення. Приблизно в цей час він познайомився зі Стівом Джобсом. Той був на 5 років молодший, але вже тоді мав хороші бізнесові навички. Усе, що придумував один Стів, інший знав, як продати.

Стів Джобс і Стів ВознякРозчарувавшись у класичній університетській освіті, Возняк уже після першого курсу бере академвідпустку та влаштовується у фірму Hewlett-Packard. Тут йому довірили розробляти науковий калькулятор, який мав нарешті витіснити логарифмічну лінійку. У компанії був власний комп'ютер, от тільки до нього стояла черга з 80 інженерів. Так зароджувались ідеї про ПК.

Ночами після роботи Стів розписує інженерні рішення і комп'ютерний код. Після того, як він показав свої креслення Джобсу, хлопці наважуються спробувати. Для стартового капіталу Возняк продав свій калькулятор, Джобс – фургон і, виручивши 1300 доларів, починають у вже пустому гаражі Джобса розробляти комп'ютер.

Обов'язки розділили: за Возняком уся інженерія, а за Джобсом – пошук деталей для плати та клієнтів. Коли прототип був готовий, Возняк запропонував Hewlett-Packard виготовляти для них такі моделі, але їх ідея не зацікавила. 1 квітня 1976 року хлопці офіційно відкрили свою фірму Apple, і незабаром представили модель Apple 1 вартістю 666 доларів 66 центів. Цей комп'ютер вражав своєю компактністю.

Опублікував: Олег Устименко

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...