Сторінками історії: Як у СРСР з'явились перші підприємці

19 листопада 1986 року в Радянському Союзі прийняли закон "Про індивідуальну трудову діяльність".

Документ набрав чинності 1 травня 1987-го. Громадянам дозволили працювати "на себе". Наприклад, шити одяг, взуття, виготовляти сувеніри. Почали активно відкривати перукарні, майстерні з ремонту побутової техніки, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Наймана праця була заборонена. Індивідуальна трудова діяльність ґрунтувалася виключно на особистій праці громадян та членів їх сімей. Займатися нею могли повнолітні громадяни у вільний від основної роботи час. Також домогосподарки, інваліди, пенсіонери, студенти.

Щоб займатися індивідуальною трудовою діяльністю, громадяни повинні були отримати реєстраційне посвідчення або придбати патент у фінансового відділу виконавчого комітету районної чи міської Ради народних депутатів. Зі своїх доходів сплачували внески до Пенсійного фонду. Завдяки цьому отримували право на трудову пенсію.

Про запровадження індивідуальної трудової діяльності та створення кооперативів писала тогочасна преса. Зокрема у сатиричній формі ці події висвітлював журнал "Крокодил".

26 травня 1988 року в СРСР прийняли закон "Про кооперацію". Таким чином, почало розвиватися підприємництво. Масово відкривалися приватні кафе. Щоправда спочатку вони не користувалися великою популярністю. Ціни там були вищі. Наприклад, комплексний обід коштував 7-10 руб., у звичайній їдальні - 1,5 руб.

Робітники в той час у середньому отримували 250-300 руб. на місяць. З часом у кооперативах зарплати зросли до 1 тис. руб. "Я звільнився з шахти, де пропрацював багато років електрослюсарем. Разом зі своєю дружиною та сім'єю друга організували кооператив. Випускали сувеніри, рекламні календарі та футболки", - розповідає донеччанин Олександр Хряков.

Підприємців звільнили від податків протягом 3-5 років. Не було жодних перевірок. Давали позики під 1%.

"У той час усі держпідприємства жили за цінами, які диктували зверху. Водночас кооперативи мали право вільно встановлювати ціни на свої товари. Зрозуміло, що в умовах дефіциту товарів їх могли завищувати", - додає колишній кооператор.

У радянській пресі негативно висвітлювали образ людей, які працювали "на себе". Наприклад, журнал "Крокодил" висміяв підприємця, який виготовляв і продавав устілки для взуття. В статті наголошували, що він думав не про людей, а тільки про можливість заробити.

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...