Страсний тиждень почався в Україні: що можна і не можна робити

Всі дні Страсного тижня називають Великими. Кожен день Страсного тижня шанують Ісуса Христа, пам'ятаючи про його муки і розмірковуючи про його заповіді.

Страсний тиждень почався в Україні: що можна і не можна робити.  Фото: rian.com.ua.

Страсний тиждень у 2016 році починається 25 квітня. Це остання і найважливіша седмиця перед Великоднем, яка починається відразу після Вербної неділі, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Це останнє випробування для віруючих, яке вони повинні пройти перед світлим святом. Всі дні Страсного тижня називають Великими. Кожен день Страсного тижня шанують Ісуса Христа, пам'ятаючи про його муки і розмірковуючи про його заповіді.

Страсна седмиця - це час покаяння, роздумів і старанних молитов, відмови не тільки від певної їжі, але і від усіх шкідливих звичок і веселощів. Мета Страсного тижня, як і будь-якого посту, - вправляння в утриманні, очищенні душі від пристрастей і гріховних помислів, підпорядкуванні тіла і душі духу. Тому, наприклад, гніватися або сумувати під час посту і Страсного тижня так само грішно, як пити вино і їсти м'ясо.

До слова, кожен день Страсного тижня називають Великим - в цей час особливо важливо усвідомити сенс Великого посту. Не дивно, що тиждень перед Великоднем є найсуворішим.

Що їдять в Страсний тиждень

У дні Страсної седмиці можна їсти хліб, свіжі, квашені та сушені овочі, фрукти, а також гриби. При цьому не можна піддавати їжу термічній обробці: основу харчування складають сирі овочі і фрукти, приготовані без додавання масла. Що стосується напоїв, то дозволені тільки холодні настої та чаї. При цьому згідно з правилами Великого посту, приймати їжу можна тільки один раз протягом дня - увечері.

До речі, у другій половині Страсного тижня з'являються невеликі послаблення. Так, у Великий четвер вже можна їсти гарячу рослинну їжу, в яку можна додати олію. Їжу можна приймати двічі в день, і навіть побалувати себе невеликою кількістю вина.

Але вже в Страсну п'ятницю доведеться повністю відмовитися від їжі - цей день вважається не тільки найсуворішим, а й найскладнішим у всьому періоді Великого посту. За біблійними переказами, саме в цей день був розп'ятий Ісус Христос.

У наступну далі суботу можна знову повернутися до гарячої рослинної їжі, але без олії.

Нагадаємо, що під час Великого посту не можна їсти будь-які види м'яса і риби, яйця, а також молочні продукти, цукерки, майонез і непісну випічку. До "солодкого" виключенню відноситься лише мед, який можна вживати в усі дні Великого посту.

У дні Страсного тижня не можна веселитися і відвідувати розважальні заходи, але прийнято відвідувати церковні богослужіння і проводити час в молитві - як вдома, так і в храмі. Крім обов'язкової духовної складової (яка включає сповідь з причастям) в Страсний тиждень також намагаються підготуватися до майбутнього Великодня: як з внутрішньої сторони, так і з зовнішньої.

Так, починаючи з четверга можна прибирати будинок, пекти паски, готувати сирні паски і, звичайно, фарбувати яйця. Всі приготування, які не повинні заважати іншим правилам Страсного тижня і посту, слід завершити до суботи. А в неділю можна зустрічати свято - Світлу Пасху.

74-пенсіонерка взяла пістолет та... пограбувала банк (фото)

субота, 27 квітень 2024, 20:19

У США 74-річна пенсіонерка озброїлася пістолетом та пограбувала банк. Про це повідомляє NBC News, передають Патріоти України. Енн Маєрс із Огайо ніколи раніше не мала проблем із законом. Втім, нещодавно жінка в масці та з пістолетом в руках з'явилася п...

Була 6 днів без їжі та води: У США випадково відправили кішку у зворотній посилці Amazon

субота, 27 квітень 2024, 18:53

Американське подружжя випадково відправило свою кішку у зворотній посилці Amazon: вона була шість днів без води та їжі, втім зараз їй нічого не загрожує. Про це пише Business Insider, передають Патріоти України. Вказано, що власниця помітила зникнення ...